Les morts del 2021
Les morts del 2021

Les personalitats que han mort el 2021: artistes, inventors i supervivents històrics

Aquest 2021 ens hem hagut d'acomiadar de prop d'un centenar de personalitats conegudes

Actualitzat

Oriol Bohigas, Verònica Forqué, Ramon Muntaner o Carlos Marín, d'Il Divo, són algunes de les persones famoses que han mort aquest desembre de 2021. Si ens fixem en tot l'any, la llista s'amplia fins a prop d'un centenar de noms ben coneguts.

Són personatges que han destacat en el cinema i les sèries, la literatura o diferents àmbits i per raons diverses


Cinema: mort de mites internacionals i espanyols

L'actriu Verónica Forqué va aparèixer morta a casa seva el 13 de desembre. Tenia 66 anys. Des del primer moment es va parlar d'un suïcidi, una notícia que va impactar tothom i les xarxes es van omplir de missatges de condol.

Entre altres molts premis, havia guanyat quatre Goya, una Bisnaga de Plata del Festival de Màlaga, una Espiga d'Or de la Seminci de Valladolid i dos Premis Sant Jordi de Cinematografia.

l'actriu Verónica Forqué
Verónica Forqué (EFE)

Pilar Bardem va morir després d'una malaltia pulmonar a la Clínica Ruber de Madrid, als 82 anys. Nascuda a Sevilla, formava part d'una família d'actors i directors cinematogràfics: germana de Juan Antonio Bardem i mare de Javier, Carlos i Mónica.

Una pneumònia bilateral va acabar amb la vida de l'actor Quique San Francisco, als 65 anys. Nascut a Madrid, va passar part de la infància a Barcelona. Va despuntar en l'anomenat "cine quinqui" dels anys 80 però, posteriorment, va cultivar una faceta més còmica.

Al novembre va morir Ágata Lys, mite del cinema del "destape" i actriu de "Los santos inocentes", però no es va saber fins un mes i mig més tard. L'actor Óscar Sánchez Zafra va morir al juny.

Del panorama internacional, recordem el llegendari actor francès Jean-Paul Belmondo, mort als 88 anys. Icona de la Nouvelle Vague, Belmondo va passar al cinema convencional a mitjans de la dècada dels 60 i es va convertir en un dels principals herois d'acció i comèdia a França.

Jean-Paul Belmondo al Festival de Canes, el 2011 (Efe/Guillaume Horcajuelo)

L'oscaritzada actriu Olympia Dukakis va morir als 89 anys i Christopher Plummer, el capità Von Trapp de "Somriures i llàgrimes", als 91. Menys premiat, però igualment reconegut és Sonny Chibba, llegenda del cinema d'arts marcials.

A banda dels actors i actrius, el mon del cinema també ha lamentat la mort del director Mario Camus, al 86 anys, que té entre els seus títols més famosos "Los santos inocentes" o "La colmena".

També el director nord-americà Richard Donner ha mort, conegut sobretot com a pare cinematogràfic de "Superman", "Els Goonies" i "Arma letal".

Antonio Giménez-Rico i Bertrand Tavernier també ha mort aquest 2021.


Les cares de les sèries més icòniques

L'actor barceloní Jordi Rebellón va morir als 64 anys, a causa d'un ictus. Va centrar la seva carrera en la televisió i el teatre. En la memòria col·lectiva és el doctor Rodolfo Vilches a "Hospital Central", i també va participar en sèries de TV3 com "Estació d'enllaç" o "Sitges".

L'actor Jordi Rebellón ha mort als 64 anys
Jordi Rebellón (Europa Press/José Oliva)

Els fans de "Friends" s'han acomiadat de James Michael Tyler, l'actor que interpretava Gunther i els de "Sexe a Nova York" han lamentat la mort de Willie Garson, conegut pel seu paper de Stanford Blatch en aquesta sèrie.

A l'estiu també ens va deixar als 91 anys l'actor Edward Asner, sobretot recordat per "Lou Grant", la sèrie on feia de cap de redacció de "Los Angeles Tribune". Al maig, va morir als 90 anys Gavin Mac Leod, conegut per una altra sèrie històrica, "Vacaciones en el mar", on interpretava el capità Stubing.

L'actor Michael K. Williams, protagonista de la sèrie "The Wire", va aparèixer mort al setembre, al seu apartament de Nova York, als 54 anys.

L'última mort de l'any és la de Betty White, l'entranyable Rose de "Las chicas de oro". li quedaven 18 dies per fer 100 anys.

Altres actors i actrius morts aquest any: Helen McCrory, coneguda per "Peaky Blinders" i "Harry Potter"; Dean Stockwell, conegut per la sèrie "El salt"; Joe Lara, el Tarzan televisiu dels anys 90, i Dustin Diamond, l'"Screech" de "Salvados por la campana".

El director de "Big Little Lies", Jean-Marc Vallée, va morir sobtadament el 27 de desembre.


Un any amb grans pèrdues al món de la música

Tot i que aquest ha sigui un cap d'any sense grans festes, pocs temes animen tant com els de Raffaella Carrà. La presentadora, cantant i actriu italiana, molt popular als anys 70 i 80, va morir als 78 anys al mes de juliol.

Carrà, l'any 2014, en el programa 'The Voice of Italy' (EFE/Daniel Dal Zennaro)
Raffaella Carrà, l'any 2014 (EFE/Daniel Dal Zennaro)

Al maig també ens va deixar un altre músic italià, Franco Battiato, als 76 anys. Alguns dels seus èxits principals van ser amb temes com "Centro di gravità permanente", "Bandera Bianca", "La stagione dell'amore" o "Voglio vederti danzare".

El rei de la cançó de l'estiu, Georgie Dann, va morir al novembre a Madrid als 91 anys.

Al desembre, moria el baríton espanyol Carlos Marín, un dels quatre integrants del grup Il Divo que interpreta peces d'òperes reconegudes. Va morir als 53 anys en un hospital de Manchester, on va ingressar per coronavirus.

Carlos Marín feia 17 anys que va formar Il Divo
Carlos Marín feia 17 anys que va formar Il Divo

La llegendària soprano Edita Gruberova va morir a l'octubre.

Poc abans d'acabar aquest 2021 fatídic, ens va deixar als 71 anys el músic, compositor i cantautor Ramon Muntaner. Membre del moviment de la Nova Cançó, se'l recorda molt per compondre el tema central de la pel·lícula "La plaça del Diamant", basada en la novel·la de Mercè Rodoreda.

De la Nova Cançó i figura del jazz també era Francesc Burrull, mort a l'agost.

Un accident de trànsit a Mataró va acabar amb la vida d'Àlex Casademunt, exconcursant d'"OT" i presentador de "Cantamania" de TV3, quan tenia 39 anys.

La mort de Casademunt ha estat confirmada per la seva agència de representació
Àlex Casademunt tenia 39 anys (Europa Press)

A Catalunya també hem plorat la mort del compositor, sardanista i musicòleg Lluís Albert; de Jordi Fàbregas, ànima del Tradicionàrius i referent de la música d'arrel, i de Josep Maria Mestres Quadreny, compositor avantguardista.

Els Rolling Stones van compartir amb molts fans el dolor per la mort de Charlie Watts, el llegendari bateria de la banda britànica, als 80 anys.

Encara que no fos tan popular, una figura important per a la música que també ha mort aquest 2021 és Phil Spector, productor musical de The Beatles i de Tina Turner i creador del "mur de so".

Una llegenda del jazz nord-americà, Chick Corea, va morir de càncer als 79 anys al mes de febrer. Al setembre ens va deixar el compositor Mikis Theodorakis, autor de la música de "Zorba el grec" i un dels noms més rellevants de la música a Grècia.

Altres artistes morts aquest 2021: Biz Markie, el raper que va popularitzar el beatbox; Nick Kamen, autor de l'èxit "I Promised Myself"; Sophie, revolucionària del pop electrònic, i Shunsuke Kikuchi, autor de la música de "Bola de drac", "Dr. Slump" i "Doraemon".


Figures clau de la literatura i el teatre que ens han deixat

Joan Margarit, mort als 82 anys, no només va ser un dels poetes més reconeguts, sinó també més llegits. Va compaginar la vocació de poeta amb la d'arquitecte.

Joan Margarit
Joan Margarit

El món editorial ha perdut el 2021 un dels seus referents, Xavier Folch, mort als 83 anys. Escriptor i activista cultural, Folch va fundar el segell Empúries i va ser el director literari d'Edicions 62. A Catalunya, també es han deixat l'il·lustrador Bernat Cormand i l'escriptor Jordi Cussà.

Entre les absències més sentides per a molts lectors, hi ha Almudena Grandes, morta de càncer als 61 anys i autora de novel·les tan conegudes com "Las edades de Lulú" o "Malena es un nombre de tango". La literatura espanyola també trobarà a faltar la ploma del poeta José Manuel Caballero Bonald.

Un nom indiscutible entre els autors de best-sellers és el nord-americà Noah Gordon, autor de novel·les com "El metge" o "L'últim jueu", que va morir al novembre poc després de fer 95 anys.

El 2021 també es recordarà per la mort d'Anne Rice, Joan Didion i la icona del feminisme Belle Hooks.

Joan Didion quan va rebre el títol de doctora honoris causa a Harvard, el 2009 (Reuters / Brian Snyder)

En el món del teatre, res tornarà a ser igual als escenaris musicals: aquest 2021 va morir Stephen Sondheim, tota una llegenda.

A Catalunya, els Joglars es van quedar orfes del seu fundador, Anton Font.


Una volta al món en l'obituari internacional

El 2021 és l'any en què la reina Elisabet II va quedar vídua del duc Felip d'Edimburg i en què ens va deixar Desmond Tutu i la seva defensa de la pau.

Felip Edimburg Suplement Mulero
Felip d'Edimburg

Als Estats Units, van morir Donald Rumsfeld i Colin Powell, lligats a la presidència de George Bush fill i a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

L'assassinat del president d'Haití, Jovenel Moïse, va sacsejar el món i el d'Algèria, Abdelaziz Bouteflika, el continent africà.


Supervivents que ja no hi són

Hiroshima, Auschwitz i Normandia. Tres escenaris que perden els seus testimonis més directes. Sunao Tsuboi, supervivent d'Hiroshima i activista antinuclear ha mort aquest 2021. Esther Bejarano, una de les últimes supervivents de l'orquestra d'Auschwitz, també ens ha deixat. Hubert Faure, supervivent del desembarcament de Normandia, també va morir als 106 anys.

Faure el 2008, davant d'una placa de carrer amb el seu nom a Neuvic-sur-Isle (AFP)

Dues lluitadores contra el càncer - la periodista Olatza Vázquez i la influencer Maribel Granados - ens han deixat aquest últim any.


Arquitectes, pallassos, economistes i personatges reconeguts

Personalitats reconegudes, estimades i premiades han mort aquest 2021:

Els arquitectes Oriol Bohigas, ideòleg del model Barcelona, i Richard Rogers, referent mundial.

Oriol Bohigas
Oriol Bohigas

El pallasso i director de circ Lluís Raluy.

Dos economistes: Josep Maria Gay de Liébana i Arcadi Oliveres.

Arcadi Oliveras
Arcadi Oliveras

Dos metges i divulgadors: l'oncòleg Josep Baselga i el doctor Joan Corbella.

L'astronauta de l'Apolo XI que mai va trepitjar la lluna, Michael Collins.

El rei del porno Larry Flint.

El perruquer i empresari, Rafael Pagès.


La cara més fosca de 2021

De la fama positiva, a la negativa. Dues personalitats conegudes pels seus problemes amb la justícia han mort el 2021:

Bernie Madoff, autor de l'estafa més gran de Wall Street.

John David McAfee, el multimilionari nord-americà creador de l'antivirus que porta el seu nom, que va aparèixer mort a la presó de Brians després de saber que l'extradirien per un delicte fiscal.

L'humor de vegades també plora

Dos humoristes i un dibuixant han mort en l'últim any. "El Jueves" ha vist com dos dels fundadors de la revista morien en poc temps: Romeu i Tom Roca.

El dibuixant Picanyol, pare d'Ot el Bruixot, també ens va deixar als 73 anys.


Invents orfes d'inventors

En el mon de la ciència i la tecnologia hi ha inventors que són gairebé anònims, més coneguts per les seves invencions. Aquest últim any han mort el pare de la calculadora de butxaca i l'Spectrum, el padrí del sudoku i l'inventor del format PDF.


Periodistes morts, notícies que ja no ens explicaran

Diu el tòpic que el periodista mai ha de ser notícia, però alguns ho són i merescudament. Aquest són els periodistes que han mort el 2021: el sarcàstic presentador Antonio Gasset; Antonio Franco Estadella, fundador d'"El Periódico"; el fotoperiodista Xavier Mercadé, un dels fundadors de la revista "Enderrock"; Tico Medina, pioner de la televisió a Espanya; i Larry King, mític entrevistador nord-americà.

Antonio Gasset (EFE)
ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut