Donner, en una convenció de la National Film Society, el 1979
Donner, en una convenció de la National Film Society, el 1979

Mor Richard Donner, pare cinematogràfic de "Superman", "Els Goonies" i "Arma letal"

La dona i representant del director, Lauren Schuler, ha informat del traspàs del cineasta a la revista "Deadline".

Actualitzat

El director de cinema nord-americà Richard Donner ha mort aquest dilluns als 91 anys. Amb una filmografia de 82 cintes, el seu primer gran èxit a la gran pantalla va ser "La profecia", l'any 1976, amb un repartiment de luxe encapçalat per un ja veterà Gregory Peck.

Nascut al novaiorquès barri del Bronx, va consolidar la carrera com a cineasta amb l'adaptació del còmic "Superman" el 1978, encarnat per l'actor Christopher Reeve, que comptava amb l'aparició fugaç de Marlon Brando a l'inici del film, interpretant el pare del superheroi.

Destacat per posar-se darrere de la càmera en trepidants cintes d'acció com "Lady falcó" (1985), les quatre entregues d'"Arma Letal" (1987, 1989 1992 i 1998), "Assassins" (1995) o "16 carrers", protagonitzada per Bruce Willis, va començar als anys seixanta a la televisió dirigint capítols de sèries mítiques com "Ironside" (1972) o "Kojak" (1973-74).

Donner, amb la seva dona i representant, Lauren Donner, en una gala de 2017
Donner, amb la seva dona i representant, Lauren Donner, en una gala de 2017 (EFE/Paul Buck)


Donner també va ser el director d'una de les pel·lícules juvenils d'aventures més icòniques dels anys vuitanta, "Els Goonies" (1985), en la qual un nois força tanoques troben un antiquíssim mapa que els condueix al tresor d'un vaixell pirata. Una història escrita per Steven Spielberg amb guió de Chris Columbus.

Tant el Festival de Sitges com la Filmoteca de Catalunya han recordat el cineasta uns minuts després que se n'ha sabut la defunció:

 

 

L'estrella de Richard Donner, al Passeig de la Fama de Los Angeles (Flickr/Javier Loren)

 

Mel Gibson, actor fetitxe de Donner

L'australià Mel Gibson va ser un dels actors amb qui més va treballar. A part d'"Arma letal", fent de parella protagonista amb Danny Glover, l'australià també es va posar a les ordres de Donner a la comèdia "Maverick", en què encarnava un peculiar jugador de pòquer del "far west", amb Jodie Foster com a sòcia.

Julia Roberts va ser la parella de Gibson en una de les últimes pel·lícules del cineasta, "Conspiració", estrenada el 1997, just abans de rodar l'última part d'"Arma letal".

ARXIVAT A:
CinemaObituari
Anar al contingut