Urna oberta per fer el recompte de les eleccions del 12M
Urna oberta per fer el recompte de les eleccions del 12M (3Cat)

Junts demana que es repeteixi el vot exterior de les eleccions del 12M per "irregularitats"

El partit considera que s'han vulnerat els drets dels electors perquè s'han destruït vots per la seva suposada invalidesa abans que expiri el termini per impugnar-los

RedaccióActualitzat

Junts ha demanat que es repeteixi la votació a l'estranger per les eleccions al Parlament del 12M. El partit considera que s'han vulnerat els drets dels electors en detectar-se "greus irregularitats".

La formació que lidera Carles Puigdemont ha presentat una queixa a les quatre juntes electorals provincials en què denuncia que s'han destruït vots per la seva suposada invalidesa abans que expiri el termini per impugnar-los.

El partit creu que s'han vulnerat els drets dels electors perquè les juntes electorals van destruir vots de catalans a l'estranger en considerar-los no vàlids. Segons ells, ho van fer sense donar temps als partits per impugnar-los.

"Sembla evident que el que ha passat en aquest procés electoral ha comportat uns perjudicis rellevants, però, sobretot, ha posat en dubte la pulcritud, rectitud, legalitat i imparcialitat del procés."

"A la circumscripció electoral de Girona, hi ha 446 vots no escrutats –-no entrats a l'urna i destruïts-- del total de 1.952 votants CERA, un 22,84%",  assegura Junts. Una situació que es repeteix, amb percentatges diferents, a la resta de circumscripcions.

En concret, Junts apunta que a Barcelona hi ha un total de 1.922 paperetes que no s'han escrutat i s'han destruït --l'11,05% de les rebudes des de l'exterior en aquesta província--, a Lleida 320 --el 18,8%-- i a Tarragona no en dona xifres.

 

Segons Junts, el fet que s'hagin deixat fora de les urnes aquests vots i que no s'han escrutat no és "atribuïble a errors dels votants" sinó a una cosa que consideren un "error sistèmic" relatiu als vots CERA o "pitjor encara", un incompliment de la llei electoral.

Les Juntes Electorals Provincials de Girona, Lleida i Tarragona van fer públics aquest divendres els escrutinis dels residents a l'exterior, en un recompte que no va alterar el repartiment d'escons. En termes globals, PSC va quedar primera força, Junts segons, el PP tercera i Esquerra quarta.

ARXIVAT A:
JuntsEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut