Composició fotografia on apareixen els 8 candidats principals: Toni Comín, Teresa Ribera, Diana Riba, Jordi Cañas, Jaume Asens, Irene Montero, Dolor…
Aquests són els principals candidats a les eleccions europees del 9J

Candidats a les eleccions europees del 2024: qui són els caps de llista dels partits?

5 de les principals llistes proclamades i publicades al BOE estan encapçalades per catalans

Actualitzat

Com passa cada cinc anys, els ciutadans de la Unió Europea estan cridats a les urnes per escollir els diputats que formaran part del Parlament Europeu. En aquestes eleccions europees es trien 720 eurodiputats, 61 dels quals s'elegeixen a Espanya, dos més que a les eleccions del 2019.

De les 39 candidatures presentades, la Junta Electoral Central n'ha proclamat 34, que són les que va publciar el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Les llistes de les candidatures són tancades --els electors no poden modificar l'ordre dels candidats-- i, a diferència de les eleccions al Parlament o al Congrés, per a les europees hi ha circumscripció única. És a dir, les llistes són comunes a tot l'Estat. Ara bé, alguns partits les adapten en funció de la comunitat autònoma, i en destaquen uns noms o uns altres.

A més a més, la majoria de partits que es presenten a les eleccions europees estan afiliats a un partit polític europeu.


Qui es presenta a les eleccions europees?

D'entre les llistes dels partits que ja tenen representació parlamentària, n'hi ha 5 d'encapçalades per catalans: Toni Comín (Junts), Diana Riba (ERC), Jordi Cañas (Cs), Dolors Montserrat (PP) i Jorge Buxadé (Vox).

Aquests són els candidats i candidates dels principals partits, ordenats per la representació que van aconseguir a les darreres eleccions al Parlament Europeu, de major a menor.
 

Junts: Toni Comín

Pla mitjà de Toni Comint parlant al Parlament Europeu
L'eurodiputat de Junts Toni Comín, durant una intervenció al ple del Parlament Europeu (ACN/Albert Cadanet)

Toni Comín, eurodiputat des del 2019, entoma el relleu de Carles Puigdemont a la candidatura de Junts i Lliures per Europa.

Actualment, també és vicepresident executiu del Consell de la República. Va ser diputat al Parlament de Catalunya del 2003 al 2010 i conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya. A més, és llicenciat en Filosofia i Lletres, i en Ciències Polítiques.
 

PSC: Teresa Ribera

Pla mitjà de la ministra Teresa Ribera parlant davant d'un faristol
Teresa Ribera, candidata del PSOE a les europees, a l'acte de firma de l'Acord de Doñana a Sevilla (Europa Press/Rocío Ruz)

Teresa Ribera és la cap de llista dels socialistes a les eleccions europees del 9J. Actualment, és la vicepresidenta tercera del govern de Pedro Sánchez i ministra per a la Transició Ecològica.

Es va convertir en ministra el 2018 i va repetir després de les eleccions del 2023. Abans, havia dirigit la secretaria d'estat de Canvi Climàtic durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Ha estudiat Dret, Dret Constitucional i Ciència Política. També ha dirigit l'Institut del Desenvolupament Sostenible i de Relacions Internacionals (IDDRI) i ha format part de múltiples organismes i agències relacionades amb polítiques del clima, sostenibilitat o energia, com per exemple l'Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA) o la Xarxa de Nacions Unides de Solucions per al Desenvolupament Sostenible.


ERC: Diana Riba

Diana Riba parla des del faristol del Parlament Europeu
L'eurodiputada d'ERC Diana Riba durant un debat al Parlament Europeu (ACN/Unió Europea)

En aquestes eleccions europees, ERC forma part de la candidatura Ara Repúbliques, juntament amb EH Bildu, BNG i Ara Més. La ja eurodiputada Diana Riba n'és la número 1, agafant el relleu d'Oriol Junqueras.

Riba és, a més, la portaveu actual d'Esquerra al Parlament Europeu. També és membre de diferents comissions europees, com la de Cultura i Educació, la de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior i de la de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere. 

També és membre de l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), l'associació formada pels familiars dels presos i exiliats polítics. És pedagoga i ha regentat durant 9 anys una llibreria de Sant Cugat.


Cs: Jordi Cañas

Jordi Cañas somriu davant d'un cartell de premsa de les eleccions europees
L'eurodiputat de Cs Jordi Cañas a Barcelona (ACN/Ciutadans)

El ja eurodiputat Jordi Cañas s'estrena com a cap de llista per Ciutadans. La seva candidatura formarà part del grup dels liberals Renovar Europa.

Cañas ja és l'actual cap de la delegació de la formació taronja a Brussel·les, així com el seu portaveu. Entre les seves iniciatives engegades com a eurodiputat, destaca la denúncia de persecució del castellà a les aules catalanes o la seva oposició a la llei d'amnistia.

També és president de la delegació de relacions amb Mercosur, així com vicepresident de l'Assemblea Parlamentària Euro-Llatinoamericana.


Comuns: Jaume Asens

Jaume Asens parla en un faristol durant la campanya de les eleccions catalanes
Jaume Asens, candidat dels Comuns, durant un acte de precampanya (ACN/Norma Vidal)

Pel que fa als Comuns, tot i que la cap de llista de la circumscripció unitària és Estrella Galán --la fins ara directora general de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR)-- a Catalunya les paperetes aniran encapçalades pel seu número dos, Jaume Asens

Asens ha estat una peça clau en les negociacions de Sumar amb ERC i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. També va ser diputat al Congrés, del 2020 al 2023, així com tinent d'alcalde de Barcelona entre el 2015 i el 2019 per Barcelona en Comú. És advocat i llicenciat en Dret i Filosofia.


Podem: Irene Montero

Primer pla d'Irene Montero asseguda al Senat
Irene Montero, candidata de Podem, durant una sessió del govern espanyol al Senat (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Irene Montero és la candidata per encapçalar la llista de Podem a les eleccions europees. El partit vol rellançar així el seu projecte i es presenta en solitari als comicis europeus, després del trencament amb Sumar.

Llicenciada en Psicologia, Montero va ser ministra d'Igualtat del govern de coalició del PSOE i Unides Podem des de 2020 fins al 2023, així com diputada al Congrés i portaveu de la coalició política entre el 2017 i el 2020.
 

PP: Dolors Montserrat

Dolors Montserrat parla en un faristol on es llegeix 'Més Espanya a Europa'
Dolors Montserrat, del PP, durant la presentació de la seva candidatura a les europees, a Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Dolors Montserrat és eurodiputada des del 2019 i ja va ser la cap de llista fa cinc anys del Partit Popular. Actualment, és la vicepresidenta del grup popular europeu.

Va ser ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat durant el govern de Mariano Rajoy del 2016 al 2018, a més de vicepresidenta i portaveu del Congrés dels Diputats. També va ser diputada al Parlament i, en política local, regidora del seu municipi, Sant Sadurní d'Anoia. És advocada, es va llicenciar en Dret.


Vox: Jorge Buxadé

Jorge Buxadé amb un micròfon parla davant d'un faristol en un acte de campanya
El cap de llista de Vox, Jorge Buxadé, durant la presentació de la llista a les europees (EuropaPress/Matias Chiofalo)

Qui també repeteix com a candidat a les eleccions europees és Jorge Buxadé, el cap de llista de Vox. La seva candidatura formarà part de la família europea dels Conservadors i Reformistes Europeus, el grup ultraconservador a què pertany també la formació neofeixista de la presidenta italiana, Giorgia Meloni.

Membre del Comitè Executiu Nacional de Vox, Buxadé també és diputat al Parlament Europeu des del 2019. Ha estat vicepresident d'Acció Política del partit, del 2020 al març del 2024. Llicenciat en Dret, exerceix com a advocat de l'Estat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya des del 2003.

Consulta els programes electorals:

 

Totes les candidatures a les eleccions europees

Més enllà de les candidatures principals, aquestes són les 34 llistes proclamades, tal com ha publicat el Butlletí Oficial de l'Estat:
 

 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuEleccions europees 2024
Anar al contingut