Mor Bernie Madoff, autor de l'estafa més gran de Wall Street

El financer ha mort a la presó, on complia condemna per haver estafat 50.000 milions de dòlars

Actualitzat

L'exfinancer Bernard Madoff, responsable de l'estafa piramidal més gran de la història de Wall Street, ha mort aquest dimecres als 82 anys.

L'inversor nord-americà ha mort al centre penitenciari de Butner, a Carolina del Nord, on complia condemna pel gran frau descobert el 2008. Madoff, que patia una malaltia als ronyons en fase terminal, havia demanat sortir de la presó, però se li va denegar la petició.

L'any 2009, Madoff va ser condemnat a 150 anys de presó en un judici en què ell mateix es va declarar culpable d'haver estafat 50.000 milions de dòlars.

Un any abans, havia sortit a la llum la trama fraudulenta de Madoff, que consistia a utilitzar les finances dels nous clients per remunerar els clients més antics, a qui havia promès grans rendibilitats, seguint el que es coneix com a "estratègia Ponzi".

 

Madoff, sortint d'un tribunal per tornar a la presó després d'una vista
Madoff sortint d'un tribunal per tornar a la presó després d'una vista (Reuters / Lucas Jackson)

 

De rei Mides a diable de Wall Street

Bernard Madoff va passar en poc temps de ser una de les figures més prestigioses de Wall Street a símbol de les pitjors pràctiques financeres, quan es va descobrir l'enorme frau que havia dut a terme durant anys i que va costar grans quantitats de diners a grans i petits inversors.

Nascut en una zona obrera de Queens, va començar la carrera en el món dels inversors amb 22 anys, quan va crear una empresa amb els 5.000 dòlars que va guanyar treballant com a socorrista un estiu. El negoci va prosperar fins a convertir-lo en una figura extremadament respectada en cercles financers i un membre de l'alta societat de Manhattan. Va arribar a presidir el mercat Nasdaq durant la dècada dels 90.

Operant amb secretisme i cultivant un aire d'exclusivitat, Madoff va atreure al seu fons d'inversió figures de diversos àmbits, des de grans empresaris, propietaris de clubs de beisbol i futbol americà fins a estrelles de Hollywood com Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, John Malkovich o Steven Spielberg.

L'any 2017 es va estrenar una pel·lícula sobre la seva vida, "The wizard of lies", en què Robert de Niro feia de Madoff i Michelle Pfeiffer de la seva esposa, Ruth.

Quan ha passat més d'una dècada de la caiguda de Madoff, les víctimes encara segueixen recuperant part dels diners perduts gràcies a la liquidació de l'empresa.

 

L'exfinancer Bernie Madoff, responsable de l'estafa piramidal més gran de la història de Wall Street
L'exfinancer Bernie Madoff, responsable de l'estafa piramidal més gran de la història de Wall Street (Reuters / Brendan McDermid)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariDelictes econòmics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut