Activitat dins del Museu del Disseny en la Nit dels Museus 2023

Dissabte, Nit dels Museus: guia per les més de 300 activitats gratuïtes arreu de Catalunya

Ofertes de tota mena en el Dia Internacional dels Museus, que se celebra des del 1977 i que aquest any té per lema "Museus per l'educació i la investigació"

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carolina Rosich

Sotscap de Cultura dels Serveis Informatius de TV3

@carolinarosich
Actualitzat

De l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu al Museu de les Terres de l'Ebre, o el Museu Morera de Lleida i, a Manresa, el Museu del Barroc de Catalunya, tots dos estrenats fa poc. El mapa museístic català és ric i divers i s'escampa per tot el territori, més enllà dels principals museus barcelonins.

A Catalunya hi ha 641 equipaments museístics. 121 són museus registrats, amb les seves extensions, però, a més, hi ha prop de 400 col·leccions obertes al públic. I l'any passat van sumar 20,4 milions de visitants, el 15,5% més que el 2022.

Aquest dissabte, 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, és un bon moment per veure el patrimoni cultural que exposen els museus catalans i descobrir col·leccions que potser no coneixíem. A més, enguany la cita coincideix amb la Nit dels Museus; així, doncs, hi haurà activitats gratuïtes i per a tots els públics fins a la 1.00.

El Dia Internacional dels Museus s'organitza des del 1977, impulsat per Comitè Internacional dels Museus (ICOM), i aquest any té com a lema: "Museus per l'educació i la investigació", per posar en valor el paper dels museus com a centres educatius dinàmics, que fomenten la curiositat i la creativitat i també la seva contribució a la investigació.

Des de l'art a la història, la ciència o la tecnologia, els museus són espais vitals per al coneixement i aquest dissabte proposen més de 300 activitats arreu del territori, amb visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, concerts i espectacles de dansa o poesia. 


Les activitats més destacades als museus catalans

Aquí teniu un ampli recull de la programació que han preparat els museus, a més de les visites gratuïtes a les col·leccions:

El MNAC celebra la Nit dels Museus transportant-nos amb música i gastronomia al París de la Belle Époque i al món de l'artista francesa Suzanne Valadon, protagonista de la gran mostra que el museu té en cartell. La nit també ens permetrà veure algunes de les novetats de la col·lecció, com la primera pintura d'Isidre Nonell, un paisatge d'Arenys de Mar, i obres de Lluís Masriera, Marià Fortuny, Olga Sacharoff i de la fotògrafa Mey Rahola.

També són una bona ocasió les altres exposicions en curs, "El mirall perdut. Jueus i conversos a l'edat mitjana", "Longaron i Friday Foster. Una heroïna inesperada". L'any passat, durant la Nit dels Museus, el MNAC va superar els 8.000 visitants. Segur que aquest any tornarà omplir les sales.

 

El Macba també s'apunta a la celebració amb visites guiades a les exposicions, com la fa poc inaugurada "Façana Foto Festa Futur Fideus", de Jordi Colomer, un dels artistes catalans amb més projecció internacional. El recorregut és ple de videoinstal·lacions, en què Colomer imagina altres formes de viure en comunitat i revisa festes i tradicions populars.

Per això, a les 20.00 traurà al balcó i a la plaça del Macba els dos gegants que l'artista ha creat en col·laboració amb el Casal dels Infants del Raval. Com a novetat, el Macba donarà accés a espais únics. Es podrà visitar el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels i conèixer la seva història i es podrà pujar a la torre-mirador per veure una bona panoràmica de la ciutat. Al matí també hi haurà tallers familiars.

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona ha organitzat una vetllada de jazz. I el Museu de la Música, de l'Auditori, també se suma a la festa amb tres sessions de demostració d'un instrument molt poc convencional, el reactacle, a càrrec del músic i productor indi Suhit Kashiap Chiruthapudi. El reactacle, popularitzat per l'artista islandesa Björk, és un instrument inspirat en els sintetitzadors modulars dels anys seixanta.

Aquest dissabte, a la Fundació Miró, serà bon moment per recórrer l'exposició "Els nostres fantasmes viuen al futur", de l'artista vietnamita-nord-americà Tuan Andrew Nguyen, premiat amb el vuitè Premi Joan Miró, amb una obra que revisa el llegat colonial i els seus impactes.

El CCCB, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, organitza la segona edició de "L'Anti-Gutter", la fira d'autoedició, amb 60 expositors d'arreu del fanzín, el còmic i la il·lustració i ofereix visites gratuïtes a l'exposició "Subúrbia. La construcció del somni americà".

Una actuació musical al Museu Picasso el 2023 (Museu Picasso/Xavi Torrent)

87 espais museístics participaran en la Nit dels Museus a Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma. I, per primera vegada, se sumen a la iniciativa el Museu Terra Sala Barcelona que la Fundació Carulla ha obert al Poblenou, el Centre Martorell d'Exposicions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu de l'Art Prohibit, amb la col·lecció d'obres censurades del col·leccionista Tatxo Benet, i la Muralla Romana.

A més, també es podrà accedir al Mirador Torre Glòries i contemplar la ciutat des de 125 metres d'altura. Museus com el MUHBA de la plaça del Rei, La Virreina Centre de la Imatge, El Born Centre de Cultura i Memòria o el Museu de Ciències Naturals de Barcelona Parc del Fòrum faran jornades de portes obertes, amb visites guiades i activitats.

El Museu Marítim de Barcelona oferirà un espectacle de videomapatge que omplirà de llum i color les Drassanes i la Galera Reial, mentre que a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona s'ha organitzat una vetllada de jazz.

El Jardí Botànic, un dels espais del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, celebra el seu 25è aniversari amb un acte el dia 15 de maig i, per la Nit dels Museus, els visitants podran fer un recorregut per la col·lecció de planta viva del jardí i gaudir de diverses sessions de l'espectacle "Impro Show Ciències Naturals", de la companyia Planeta Impro.

La Fundació Antoni Tàpies celebra l'Any Tàpies amb motiu del centenari del naixement de l'artista i participa en el Dia i la Nit dels Museus amb dues exposicions: "Tàpies. L'empremta del zen", sobre la influència del budisme zen en l'artista, i la instal·lació d'una de les artistes del moment, la japonesa Chiharu Shiota. S'han organitzat també un recital poètic i visites comentades a les mostres.

El Museu d'Art de Cerdanyola segueix reivindicant el llegat d'Ismael Smith i presentarà un relleu de l'artista, extret de l'antiga fàbrica Uralita.

Activitats arreu del territori

A la Catalunya central, el dissabte 18 de maig, el MEV, el Museu d'Art Medieval de Vic, fa jornada de portes obertes i organitza diverses activitats durant el dia i la nit. Es podrà fer ioga a les sales del museu, gaudir d'espectacles de música, dansa i poesia, visites guiades i tallers familiars.

A Tarragona i les Terres de l'Ebre es podrà participar al ja clàssic "Viatge a la Constel·lació Museu", una visita guiada nocturna pels museus i les institucions culturals de la ciutat de Tarragona que obren les portes durant la Nit dels Museus. La durada del recorregut és de 2 hores i mitja, aproximadament. Els usuaris es desplaçaran pels diferents museus a peu i, pels trajectes més llargs, ho faran amb el trenet turístic.

Al Penedès, el Vinseum (Vilafranca del Penedès) inaugura el cap de setmana el nou espai d'acollida de la planta baixa del museu, la nova plaça del Vi, la primera fase del nou equipament que està previst inaugurar a la tardor. També s'oferiran visites guiades a l'exposició temporal "129 vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca".

El Museu Apel·les Fenosa (el Vendrell), que enguany commemora el 125è aniversari del naixement de l'escultor, proposa una jornada especial el dia 16 de maig amb visita guiada, recepció oficial i concert.

A Girona, els museus de la ciutat organitzen un concert nocturn amb el compositor valencià Àlex Blat. El farà al Museu d'Història de Girona.

A les terres de Lleida es podrà visitar gratuïtament, fins a les 12 de la nit, el Museu Morera. Museu d'Art Modern i Contemporani, que ja ha rebut 13.500 visitants durant l'abril. La nova seu, a l'antiga Audiència Provincial, recull 470 obres a l'exposició "Arrels i horitzons. Més d'un segle d'art", una mirada a l'art modern i contemporani del país, amb especial protagonisme dels artistes de ponent.

El Musèu dera Val d'Aran, que enguany celebra els 40 anys de l'obertura, ha programat una visita guiada especial amb motiu de l'aniversari.

Pel que fa als museus de la Generalitat de Catalunya, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, acaba d'inaugurar una nova exposició permanent, titulada "Imperium. Històries romanes", una guia cap a la descoberta i el coneixement de la civilització romana a través de les històries en primera persona de diferents habitants de l'imperi romà.

A més, per als més petits organitza l'activitat "Juga al MAC", amb propostes lúdiques de tota mena perquè puguin familiaritzar-se amb l'arqueologia d'una manera divertida. Per celebrar la Nit dels Museus, el MAC ofereix activitats de recreació històrica i de descoberta d'enigmes del passat.

Els amants de l'arqueologia també poden visitar el MAC Empúries, on podran gaudir d'una passejada per la ciutat grega i romana amb la darrera llum del dia, maridada amb tastets inspirats en la cuina romana.

 

Visites teatralitzades, swing i escape room

A la seu d'Ullastret, grans i petits podran excavar com els arqueòlegs i aprendre les tècniques i les metodologies que fan servir. Al vespre, hi ha programada una passejada per la ciutat ibèrica que acabarà amb un tast de cervesa Iberika.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) proposa per celebrar el Dia Internacional dels Museus diverses activitats englobades dins del festival Tarraco Viva. Hi ha prevista una visita teatralitzada al Tinglado 4, en col·laboració amb el Museu del Port de Tarragona, de la mà del comerciant romà Tiberius. Al Conjunt monumental de Centcelles, un dels espais del MNAT, hi ha programada una activitat de recreació històrica inspirada en el mosaic de la cúpula, i a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona es podrà fer un itinerari guiat.

Al Museu d'Història de Catalunya (MHC) hi haurà, durant el matí de dissabte, una visita dinamitzada adreçada al públic familiar per endinsar-se en el dia a dia de les fàbriques tèxtils del segle XIX. També es podrà visitar gratuïtament l'exposició temporal "Viladecans Cartells", que explora el paper destacat de Joan-Pere Viladecans en el món del cartellisme. La mostra aplega la més gran selecció de cartells realitzats pel pintor català, així com llibres d'artista i col·laboracions editorials.

Després de celebrar el 40è aniversari, el Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya (MNACTEC), a la seu de Terrassa, ofereix diverses activitats gratuïtes durant tot el cap de setmana. Hi haurà circulacions a la maqueta ferroviària del Museu, l'escape room "Missió espacial", les clàssiques passejades per les voltes de la teulada, una audició del carilló, la visita teatralitzada "1909. Un passeig per la fàbrica" i una classe d'introducció i una ballada de swing a l'interior del Museu. Serà també una oportunitat per veure les darreres exposicions inaugurades: "Joan Oró. A la cerca de l'origen de la vida", que presenta la vida i la trajectòria professional del bioquímic lleidatà, o "Il·luminats", un recorregut històric i tecnològic per l'evolució de la il·luminació.

Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l'esdeveniment. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden buscar en aquest mapa geolocalitzat.

 

ARXIVAT A:
Museus
Anar al contingut