Visitar l'Afganistan, un "viatge èpic" per a algunes agències i que Exteriors desaconsella

Tot i la recomanació del Ministeri d'Exteriors, l'ambaixada afganesa a Madrid concedeix una cinquantena de vistats cada mes i algunes agències ofereixen paquets turístics

RedaccióActualitzat

"Es recomana no viatjar sota cap circumstància a l'Afganistan". No és una nota vinculant, sinó un consell del Ministeri d'Afers Exteriors, que a la seva web recorda que "existeix risc de segrest o atemptat a tot el país" i avisa que l'estat espanyol "no es fa responsable dels danys o perjudicis que puguin ocasionar-se a persones o béns".

Tot i la recomanació, algunes agències organitzen viatges des de Catalunya a "destins insòlits", entre els quals hi és l'Afganistan. Es calcula que cada mes es demanen mig centenar de visats a l'ambaixada afganesa a Madrid.
 

"Un viatge èpic a l'Afganistan talibà" per 3.000 euros

Una agència experta en "viatges alternatius i destins no convencionals", promociona paquets turístics per a "un èpic viatge grupal a l'Afganistan talibà". Una estada en grup de 14 dies costa 3.000 euros per persona.

La web de l'agència remarca que "amb la presa del poder per part dels talibans el 2021, viatjar a l'Afganistan ha tornat a ser segur, encara que, tècnicament, mai no havia estat tancat al turisme". Una afirmació que contrasta amb les advertències del Ministeri d'Exteriors.
 

La majoria d'assegurances no cobreixen viatges a l'Afganistan

Són poques les agències catalanes que ofereixen viatges a l'Afganistan. Una d'elles, amb seu a la Travessera de Gràcia de Barcelona, però sense atenció al públic, està especialitzada en destins en zones en conflicte.

A la seva web indiquen que el país és només insegur per a dos grups de persones: les dones locals i els hazares, que són xiïtes. La mateixa web afegeix que "els estrangers estan segurs sempre que es comportin i siguin respectuosos amb la cultura afganesa".

Web d'una agència que explica que l'Afganistan és només insegur per a dos grups de persones: les dones locals i els hazares
 

A la mateixa pàgina, s'informa que la majoria d'assegurances no cobreixen viatges a aquest país.
 

5.000 turistes han visitat l'Afganistan l'últim any

Bamian, la ciutat on tres turistes catalans han mort tirotejats, és patrimoni de la Unesco no només pel que queda dels budes, sinó també per totes les restes arqueològiques de la vall. És, per tant, la principal destinació turística de l'Afganistan.

Els jihadistes hi faciliten l'entrada als turistes, conscients dels ingressos que representen des que la comunitat internacional els ha girat l'esquena. Ara venen entrades per visitar les restes dels budes i un nombre petit però creixent de turistes hi van, 5.200 l'any passat.

La majoria dels turistes de l'últim any procedeixen de la Xina, fruit de les bones relacions diplomàtiques entre Pequín i el govern de facto dels talibans. 

Els 5.000 visitants de l'últim any és un nombre que està molt lluny dels gairebé 90.000 estrangers que van viatjar la nació asiàtica el 1970, abans del sorgiment dels talibans.

La inseguretat, sumada a la inestabilitat, va situar el país com un dels menys visitats del món, segons estadístiques d'ingressos per turisme internacional del Banc Mundial, que es remunten a 2020.


Estat Islàmic, autor de la majoria d'atemptats al país

A l'Afganistan, els talibans han restaurat la seguretat amb mà de ferro. La província de Bamian, però, està majoritàriament habitada per hazares, xiïtes, i són sovint objecte d'atacs mortals per part d'Estat Islàmic, jihadistes sunnites.

El govern afganès ha condemnat fermament els crims d'ahir, ha expressat el seu condol a les famílies i ha assegurat que tots els culpables seran trobats i castigats. Des de la retirada de les tropes internacionals, Estat Islàmic ha reclamat l'autoria de gairebé tots els atacs comesos des que els talibans van assumir el poder l'agost del 2021.

A banda d'això, l'Afganistan, un dels països més pobres del món, ha patit en els útlims dies greus inundacions que han deixat més de 360 morts i han causat una gran devastació.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeTurismeAfganistan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut