Mor l'expresident d'Algèria Abdelaziz Bouteflika, als 84 anys

Bouteflika és un personatge clau per entendre la història d'Algèria després de la guerra civil de fa 30 anys

RedaccióActualitzat

L'expresident d'Algèria Abdelaziz Bouteflika ha mort als 84 anys. Feia anys que estava malalt després que el 2013 va tenir una embòlia.

Polític controvertit, es va unir a la revolució contra l'ocupació francesa i va dirigir el país entre el 1999 i el 2019, any en què va retirar-se després de fortes protestes contra la seva gestió i de la pressió de l'exèrcit. 

Bouteflika va dedicar la vida a la política i és un personatge clau per entendre la història d'Algèria després de la guerra civil de fa 30 anys. Als 25 anys ja era ministre.

Com a responsable d'Exteriors va defensar la causa palestina. Va ser clau en l'alliberament dels ministres d'Energia de l'OPEP capturats a Viena per un grup terrorista. I l'any 99, en arribar a la presidència, va pactar amb l'Exèrcit Islàmic de Salvació per aturar una onada d'atemptats. Va ser reelegit tres cops, entre denúncies de frau electoral.

El 2013 va tenir una embòlia que li va deixar problemes crònics de salut. Però va continuar governant, tot i que era el seu germà Said Bouteflika qui prenia moltes decisions entre bambolines. El 2019, quan amb prou feines podia parlar i caminar, Bouteflika va anunciar que es presentava a un nou mandat i el país es va encendre entre protestes. Finalment va acabar renunciant.

ARXIVAT A:
Àfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut