El curs 2024-2025 arrencarà el 9 de setembre a infantil, primària i secundària (ACN/Laura Busquets)

El curs escolar 2024-2025 començarà el 9 de setembre

La nova data és per a l'educació infantil, primària i secundària, mentre que batxillerat i FP arrencaran el dia 12

RedaccióActualitzat

El pròxim curs escolar començarà el dilluns 9 de setembre per a l'educació infantil, primària i secundària, i el dia 12 per als estudis postobligatoris, com el batxillerat i la formació professional. Això situa el divendres 20 de juny com l'últim dia lectiu del curs 2024-2025.

Aquesta era la data que tenia més números i menys oposició de la comunitat educativa, i és la que havia proposat el Consell Escolar de Catalunya al departament. 

La nova data significa recuperar la proposta que el Consell Escolar ja va fer el 2008 i que demanava cinc dies feiners per poder preparar el curs. Una demanda que també van reiterar les direccions i els docents en el plenari que van celebrar a inicis de mes.
 

Educació descarta començar el 12 com defensen els sindicats

La consellera d'Educació, Anna Simó, ha justificat el canvi perquè aquests cinc dies són "compatibles amb mantenir l'inici de curs abans de la diada".

El 12 de setembre és una data que els sindicats voldrien recuperar, però la consellera ho descarta perquè creu que l'avançament és "positiu", sobretot per a l'alumnat més vulnerable.  

"És una decisió excepcional perquè estem en un procés de revisió de la jornada escolar de cara a la legislatura vinent. Aleshores haurem de marcar una data d'inici de curs amb un criteri fix i amb el màxim consens."

Després de l'anunci de Simó, el sindicat USTEC ha insistit que seria millor començar el curs el 12 i ha criticat que Educació "no hagi acordat la data amb els sindicats" i l'hagi presentat "per sorpresa" a la mesa sectorial. La UGT ha exigit que les plantilles ja estiguin completes l'1 de setembre.
 

Dos anys de conflicte per l'avançament de l'inici de curs

Els últims dos anys la data d'inici de curs ha estat un dels principals motius de discòrdia entre el departament, els sindicats i la comunitat educativa, i ha motivat diverses vagues i protestes.

Capçalera de la manifestació dels sindicats de l'educació, l'any passat
El nou calendari va ser un dels motius de les protestes dels sindicats l'any passat (ACN)

El detonant va ser la decisió de l'anterior conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, d'establir que el curs començaria sempre el quart dia feiner del mes.

Començar el curs el 9 de setembre suposa fer-ho tres dies més tard que el calendari actual del curs 2023-2024, que va arrencar el 6 de setembre.

Avaluació sobre la jornada intensiva

Educació ha encarregat una doble avaluació per poder prendre una decisió sobre una possible modificació de l'horari educatiu de cara a la legislatura vinent. En aquest sentit, l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques analitza la jornada intensiva a secundària i el pla pilot a través del qual 25 centres també fan jornada intensiva a primària.

D'altra banda, i després dels mals resultats dels alumnes a l'informe PISA, Simó ha demanat avançar cap a un gran acord de formació del professorat, que inclouria el mes de juliol. Per fer atractiva aquesta formació, Educació planteja establir incentius de tipus laboral i que puguin impulsar la carrera dels docents. 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut