Mor l'escriptora Almudena Grandes als 61 anys

Autora de novel·les tan conegudes com "Las edades de Lulú" o "Malena es un nombre de tango", havia rebut el Premi Nacional de Narrativa l'any 2018

Actualitzat

L'escriptora Almudena Grandes ha mort aquest dissabte a Madrid als 61 anys a causa d'un càncer. Fa poques setmanes l'escriptora va anunciar que li havien diagnosticat la malaltia en una de les seves columnes periodístiques.

Grandes és un dels grans noms de la literatura espanyola contemporània. Autora d'obres tan conegudes com "Las edades de Lulú", "Malena es un nombre de tango", "Te llamaré Viernes" o "El corazón helado".

"La madre de Frankenstein" és la seva última novel·la, publicada per Tusquets l'any 2020.

En el conjunt de la seva obra són molt rellevants els "Episodios de una guerra interminable", la saga de sis novel·les amb què va retratar la lluita antifranquista. "La madre de Frankenstein", la sisena obra de la saga, relata un dels crims més famosos i commovedors dels anys de la República i la vida de l'assassina durant dues dècades en un psiquiàtric del franquisme.

L'obra inacabada

Almudena Grandes tenia ja pràcticament acabada la seva darrera novel·la, que encara no tenia títol. Una distopia sobre un país amb un règim totalitari en una època postpandèmica. L'havia anat escrivint aquest darrer any.

La novel·la que no veurà la llum i que tenia al cap és el darrer volum de la sèrie "Episodios de una guerra interminable". I és que per aquesta escriptora madrilenya, la recuperació de la memòria històrica era clau per refundar, deia, amb èxit la democràcia espanyola. 

Almudena Grandes va ser una de les convidades al programa de TV3 "Al cotxe", presentat per Eloi Vila. Allà va explicar que casa seva estava plena de llibres, els seus i els del seu marit, el poeta i director de l'Institut Cervantes Luis García Montero. També va admetre que li agradava més "llegir que escriure".

 

"La memòria dels llibres que has llegit o les pel·lícules que has vist és tan o més important que les coses que t'han passat en temps real en calendaris i rellotges", va explicar en aquella ocasió a Eloi Vila.

L'escriptora en la presentació de la seva última novel·la, publicada el 2020
L'escriptora en la presentació de la seva última novel·la, publicada el 2020 (Europa Press)


Algunes de les seves obres han estat portades al cinema i ha rebut diversos guardons al llarg de la seva carrera, des del Premi La Sonrisa Vertical l'any 1989, al Premi Nacional de Narrativa concedit pel Ministeri de Cultura l'any 2018 per "Los pacientes del doctor García".

També va rebre el Premi de Periodisme Internacional concedit pel Club Internacional de Premsa.

Almudena Grandes no només ha estat coneguda per la seva obra, sinó també pel seu compromís polític i intel·lectual d'esquerres. La seva veu ha estat una de les habituals a espais de tertúlia radiofònica.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha dit que "les lletres espanyoles i els progressistes" estan avui de dol per la mort d'Almudena Grandes.

       

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut