Bogeria per les ampolles de Chartreuse de Tarragona, tant o més cobejades que les de França

Se'n pot arribar a apagar més de 2.000 euros en subhastes i per internet, cada cop n'hi ha menys i són més cares, des que el 1989 va tancar la fàbrica tarragonina

RedaccióActualitzat

Durant més de 80 anys del segle passat a Tarragona s'elaborava el licor francès Chartreuse. El 1903 se'n va instal·lar una fàbrica a Tarragona, que va tancar l'any 89. Trenta-cinc anys després del tancament de la fàbrica de Chartreuse de Tarragona, i a mesura que passa el temps, cada cop queden menys ampolles de les que s'hi fabricaven i se n'ha disparat el preu.

A França i a Suïssa, en paguen molts diners, i les que van a subhasta multipliquen el preu de sortida. Les ampolles van molt buscades i encara se'n troben quan es buiden pisos vells. Hi ha ampolles que es paguen a més de 2.000 euros, per internet.

L'Agustí Forné ha anat a investigar per què el Chartreuse de Tarragona és tant o més cobejat que el que està fet a França.

A Tarragona hi ha col·leccionistes apassionats, com en David Solé, Txema Galaldà i Xavi Torné, que no es desfarien d'una ampolla ni per tots els diners del món... bé, tot té un preu.

"Això és mel, no te'n pots desprendre mai de la vida i si te'n desprens ha de ser a un preu... t'han de pagar la hipoteca... sencera."

El Chartreuse és un licor d'alcohol de vi destil·lat i aromatitzat amb 130 herbes. La fórmula només la coneixen els cartoixans de Voiron, a França, que el van crear a mitjan segle XVIII. N'hi ha de groc, més suau i dolç, de 40 graus. I de verd, de 55 graus.

Ampolles de Chartreuse de Tarragona
Entre el 1903 i el 1989, a Tarragona s'hi va fabricar el licor Chartreuse (3cat)

Aquest dijous s'ha commemorat el Dia del Chartreuse, recordant que el 16 de maig del 1605 un mariscal del rei Enric IV de França va lliurar als cartoixans de París un manuscrit amb la recepta per elaborar aquests licors.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut