La zona on hi ha hagut l'atemptat és coneguda per les restes de les estàtues de Buda de 1.500 anys d'història

Tres turistes catalans moren tirotejats a l'Afganistan

En l'atac a la històrica província de Bamian també han resultat morts tres afganesos i hi ha una turista espanyola ferida greu

RedaccióActualitzat

Tres turistes catalans i tres ciutadans afganesos han mort tirotejats al centre de l'Afganistan, segons han confirmat fonts del Ministeri d'Afers Exteriors. En l'atac també ha resultat ferit una altra turista, que està en estat greu, però conscient.

Exteriors ha confirmat que s'ha mobilitzat la unitat d'emergència consular. Es repatriaran els cossos dels tres catalans morts "tan aviat com sigui possible", segons ha explicat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. També es repatriarà la resta de turistes afectats.

Els viatgers il·lesos ja són a Kabul, on esperen poder tornar a Espanya. El ministeri confirma que ja han contactat amb les famílies i que no donaran detalls de la identitat.

Albares no ha pogut concretar en quin moment exactament podran executar la repatriació. Pel que fa als il·lesos, preveu que es pugui fer "en les pròximes hores o demà", mentre que en el cas de la dona ferida s'haurà de veure l'evolució del seu estat de salut abans de traslladar-la.


Què ha passat?

L'atemptat ha passat a les sis de la tarda d'aquest divendres hora local (les 16.30 a Catalunya), quan uns desconeguts els han disparat mentre eren al mercat de Bamian, capital de la històrica província del mateix nom, coneguda per les restes d'unes estàtues gegants de Buda que van ser destruïdes el 2001 pels talibans.

Segons ha explicat el ministre, una persona ha sortit d'un carreró i ha començat a disparar als turistes. "Anava molt clarament contra ells", ha dit Albares.

El grup de catalans viatjava amb un grup més gran d'una quinzena de turistes. Els altres afectats serien de Noruega, Austràlia i Lituània.

 

"El modus operandi fa pensar en un atemptat, però no vull especular. Tindrem informació aviat i tot s'aclarirà", ha explicat Albares en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Albares ha recordat que el govern espanyol desaconsella viatjar a qualsevol punt del país pel risc d'atemptat o segrest. "Era clar que això podia passar", ha afegit. En aquest sentit, ha afirmat que "no hi ha zones segures".
 

Condols d'Aragonès i Sánchez

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha expressat el seu suport als afectats i les seves famílies:


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat consternat per aquests assassinats:

El portaveu del Ministeri d'Interior afganès, Abdul Mateen Qani, ha condemnat l'atemptat i assegura que ja han detingut quatre sospitosos.


La Unió Europea ha condemnat "de forma enèrgica" el tiroteig contra el grup de turistes que visitaven Bamian. 


Recuperació lenta del turisme

Des del mes de gener, el govern espanyol "desaconsella molt seriosament" viatjar a l'Afganistan, "sota qualsevol circumstància". El web d'Exteriors recorda que "existeix risc per a la vida" i també de "segrest" a tot el país. 

Segons Exteriors, actualment hi ha una colònia de 88 ciutadans espanyols a l'Afganistan, la majoria dels quals viuen a la capital, Kabul. 

Aquest atac mortal és aparentment el primer contra turistes estrangers a l'Afganistan des que els talibans van tornar al poder l'agost del 2021.

Malgrat la falta d'infraestructures i l'escassetat de llocs culturals després de la destrucció i el saqueig de les guerres, el règim talibà es va obrir fa uns mesos al turisme: el nombre de visitants estrangers a l'Afganistan ha augmentat un 120% en un any, fins a arribar a gairebé 5.200 persones l'any passat, segons xifres oficials.

Un soldat talibà vigila les ruïnes d'una de les estàtues de Buda destruïdes que hi ha a la zona de Bamian, a l'Afganistan (Reuters/Ali Khara)


L'atac contra el grup de turistes arriba el mateix dia que s'ha informat d'un nou enverinament massiu en una escola femenina al país:

 

ARXIVAT A:
Afganistan
Anar al contingut