bell hooks va néixer el 1952 a Kentucky, als Estats Units
bell hooks va néixer el 1952 a Kentucky, als Estats Units (bell hooks institute)

El llegat de bell hooks: l'escriptora i icona del feminisme que ha mort als 69 anys

L'autora afroamericana ha mort aquest dimecres, deixant una quarantena d'obres en què reflexiona sobre l'anomenat feminisme interseccional

RedaccióActualitzat

bell hooks -així, en minúscula-, perquè les lletres dels seus llibres destaquessin més que les lletres del seu nom. Era el nom de la seva àvia i, en honor seu, el va convertir en pseudònim per signar fins a una quarantena d'obres.

Amb traduccions en 15 idiomes, també el català, hooks analitzava diferents formes d'opressió cap a les dones més enllà del sexe: també la raça o la classe social. Entenia el feminisme com un procés d'aprenentatge.

Entre els seus títols més destacats: "Rock my soul", "Sisters of the yam", "When angels speak of love" o "The will to change", l'únic traduït al català amb el títol "La voluntat de canviar: homes, masculinitat i amor".

En aquest últim, l'autora reflexiona sobre la pèrdua dels homes del seu lloc patriarcal en la societat:

"Tothom necessita estimar i ser estimat, fins i tot els homes. Però per conèixer l'amor, els homes han de poder veure les maneres com la cultura patriarcal els impedeix coneixe's a si mateixos, estar en contacte amb els seus sentiments, estimar."

Entre les traduccions al castellà, destaquen obres com "Enseñar a transgredir" o "Acaso no soy yo una mujer?". Aquest títol cita les paraules de Sojourner Truth, una dona negra del segle XIX pionera de la lluita feminista negra als Estats Units que, esclavitzada, va denunciar el tracte discriminatori cap a les dones afroamericanes.

L'obra inclou frases com aquesta:

"Les dones nord-americanes, sense excepcions, són socialitzades per ser racistes, classistes i sexistes, en diferents graus, i el fet d'anomenar-nos feministes a nosaltres mateixes no canvia el fet que hem de treballar de forma conscient per desfer-nos d'aquest llegat."

Un altre dels seus títols més destacats, també traduït al castellà, és "Todo sobre el amor", en què reivindica l'amor com a eina, com un verb -diu ella, per superar obstacles:

"La cerca de l'amor continua fins i tot davant els grans obstacles."


Professora fins al final

El seu nom real era Gloria Jean Watkins. Va néixer el 1952 a Kentucky, als Estats Units. Quarta de set germans, de pare bidell i mare dona de fer feines, va anar a escoles on segregaven els infants per la raça.

Després, va estudiar a la Universitat de Stanford, un màster a la Universitat de Wisconsin i un doctorat en Literatura a la Universitat de Califòrnia Santa Cruz.

Va publicar el seu primer llibre de poemes el 1978: "And there we wept". Després van venir tots els assajos sobre el que ara s'anomena feminisme interseccional.

Amb 69 anys, ha mort a casa seva aquest dimecres. Ho anunciava la seva família a Twitter: "La família de bell hooks anuncia amb tristesa la mort de la nostra germana, tieta, tia àvia i tia besàvia."

Els familiars la defineixen com a autora, crítica, feminista i professora. Ho va ser en diverses universitats, com Stanford o Yale, abans de tornar a Kentucky.

Els seus textos, que havien estat pioners, van esdevenir especialment rellevants durant l'onada de protestes contra la brutalitat policial als Estats Units davant els assassinats de George Floyd o Breonna Taylor.

Comentats també van ser articles seus, com el que va publicar a The Guardian reflexionant sobre el nou disc de Beyoncé, amb el títol "Lemonade". hooks va escriure:

"Des de l'esclavitud fins a l'actualitat, s'han comprat i venut cossos de dones negres. El que fa que aquesta mercantilització sigui diferent a "Lemonade" és la intenció: el seu propòsit és seduir."

ARXIVAT A:
Obituari
Anar al contingut