Els invents de Sinclair van ser la clau per a la democratització de la informàtica els anys 80 (Viquipèdia/Adrian Pingstone)
Els invents de Sinclair van ser la clau per a la democratització de la informàtica els anys 80 (Viquipèdia/Adrian Pingstone)

Mor l'inventor de la calculadora de butxaca i l'Spectrum, Clive Sinclair

L'inventor britànic ha mort als 81 anys després de lluitar contra el càncer durant més d'una dècada

RedaccióActualitzat

Ha mort Clive Sinclair, el pare de la calculadora de butxaca i un pioner dels ordinadors personals. Segons ha explicat la seva família, Sinclair ha mort aquest dijous als 81 anys després de més d'una dècada lluitant contra un càncer. 

Sinclair va ser un inventor compulsiu. "Això és el que li encantava fer", ha explicat a la BBC la seva filla, Belinda Sinclair, i fins fa una setmana encara estava treballant en algun invent.

Entre els revolucionaris invents de Sinclair hi ha la primera calculadora electrònica portàtil el 1972.

La calculadora Sinclair Executive
La calculadora Sinclair Executive (Viquipèdia/MaltaGC)

Nascut el 1940, Sinclair va deixar l'escola als 17 anys per fer de periodista. Als 22 anys va crear la seva primera empresa, fabricant kits de ràdio per correu. Ja llavors construïa la que va ser la ràdio de transistors més petita del món.

Més endavant es va passar a la informàtica. El 1980 va treure al mercat britànic el Sinclair ZX80 per menys de 100 lliures. Era l'ordinador domèstic més barat d'aleshores i va ajudar a portar la informàtica a moltes llars. Llavors altres ordinadors, com ara l'Apple II, costaven molt més. De fet, la companyia de Sinclair va ser la primera del món a vendre més d'un milió de màquines.

El ZX80 de Sinclair
El ZX80 de Sinclair (Viquipèdia/Daniel Ryde)

Però la inventiva de Sinclair no descansava. Un dels models següents va ser el revolucionari ZX Spectrum de 1982, que va accelerar la revolució en el joc i la programació a casa. Amb més potència i una interfície més fàcil d'utilitzar es va convertir en un nou èxit.

Però no tots els seus invents van ser un gran èxit. El 1985 va dissenyar el Sinclair C5, un tricicle alimentat per bateries que es considerava el futur del transport ecològic. Potser es va avançar massa al seu temps, perquè aquells anys l'invent va generar més bromes que ingressos a la companyia.

El C5 elèctric de Sinclair
El C5 elèctric de Sinclair (Flickr/Grant Mitchell)

Altres projectes inclouen rellotges digitals i un primer televisor de pantalla plana.

ARXIVAT A:
TecnologiaObituari
Anar al contingut