Mor el poeta Joan Margarit, l'arquitecte de les paraules

Tenia 82 anys i havia rebut els premis més destacats de poesia

Actualitzat

El poeta Joan Margarit, un dels més llegits, ha mort a Sant Just Desvern als 82 anys a causa d'una greu malaltia que li va ser diagnosticada fa menys d'un any, segons ha informat la família. 

Un poeta d'ofici arquitecte que va exercir totes dues vocacions amb la mateixa cura, responsabilitat i exigència. "Si fas un mal poema embrutes el món", havia dit en diverses ocasions.

Va néixer a Sanaüja, a la Segarra, on els seus pares s'havien refugiat durant la Guerra Civil. Aquí hi havia els fonaments de la seva poesia, deia, i d'aquí va ser nomenat fill il·lustre.

Va començar a escriure de molt jove. Ho feia en castellà, la llengua que li havien ensenyat a l'escola, i, durant dècades, va compaginar l'escriptura amb la seva feina d'arquitecte. Va treballar en l'equip de les obres de la Sagrada Família, la recuperació de l'estadi de Montjuïc per als Jocs Olímpics i la rehabilitació del monument a Colom.

 

 

Va ser passats els 40 quan, animat pel seu amic Miquel Martí i Pol, va començar a escriure en català i van arribar poemaris com "Vell malentès", "Mar d'hivern", "La dona del navegant", "Estació de França", "Càlcul d'estructures", "Es perd el senyal" o "Joana", dedicat a la seva filla morta. Diu que la matèria primera de la seva poesia és la seva vida i parla de sentiments universals.

 

 


Traduït a diversos idiomes

La seva obra s'ha traduït a idiomes com l'anglès, l'hebreu o el rus i ha recollit tots els premis. L'últim, el 2019, el Cervantes, però també el de la Crítica, el Serra d'Or, el Carles Riba, els Jocs Florals... i, més tard, el Premi Nacional de Literatura i el Premi Nacional de Poesia pel cèlebre "Casa de Misericòrdia".

Al desembre, Margarit va rebre el Premi Cervantes de mans dels reis Felip VI i Letícia, que es van desplaçar a Barcelona especialment per fer aquest lliurament.

Aquest arquitecte de les paraules s'ha convertit en una de les figures més importants de la poesia catalana contemporània, però també, amb els seus versos, clars i propers, en un dels poetes vius més estimats i llegits.
 

 

ARXIVAT A:
Joan MargaritLiteraturaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut