Imatge de la ciutat de Bamian, a l'Afganistan
L'atac mortal ha passat a Bamian, una població turística per les restes d'unes estàtues gegants de Buda (EFE)

"Els turistes eren l'objectiu": què se sap de l'atac a l'Afganistan amb 3 catalans morts

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, assegura al 324 que l'objectiu de l'atemptat era el grup de turistes occidentals: "Tot apunta a un atac terrorista"

RedaccióActualitzat

L'atac en què tres catalans han mort tirotejats, aquest divendres a l'Afganistan, seria un atemptat terrorista, segons ha explicat José Manuel Albares en una entrevista al 324.

El ministre d'Afers Exteriors, després d'haver parlat amb una de les persones que han resultat il·leses de l'atac, assenyala que el grup de turistes occidentals "va veure sortir d'un carreró una persona armada, que immediatament es va dirigir cap a ells disparant". En aquest sentit, Albares considera que "tot apunta que es tracta d'un atac terrorista".


Qui són les víctimes?

Les víctimes mortals són dues dones, nascudes a Figueres i Barcelona, i un home de Girona. Les dones són mare i filla, les dues farmacèutiques. L'home és un empresari.

En l'atac, també han mort tres afganesos.

Els catalans viatjaven amb un grup més gran d'una quinzena de turistes. Els altres afectats serien de Noruega, Austràlia i Lituània.
 

Què va passar?

Fonts del Ministeri d'Exteriors també indiquen que un grup de sis ciutadans de nacionalitat espanyola estaven de viatge a la regió de Bamian, al centre de l'Afganistan, quan un home armat va obrir foc de forma indiscriminada contra el grup, que feia compres en un mercat a l'aire lliure.

L'atemptat va passar a les sis de la tarda d'aquest divendres hora local (les 16.30 a Catalunya) al mercat de Bamian, capital de la històrica província del mateix nom, coneguda per les restes d'unes estàtues gegants de Buda que van ser destruïdes el 2001 pels talibans.
 

Set sospitosos detinguts

El govern talibà assegura que ja ha detingut set sospitosos d'haver comès l'atemptat i ha condemnat l'atac de forma rotunda.

Per ara, cap organització insurgent o terrorista ha reivindicat l'autoria de l'atac, si bé el grup jihadista Estat Islàmic, principal rival dels talibans des de la retirada de les tropes internacionals, ha reclamat l'autoria de gairebé tots els atacs comesos des que els talibans van assumir el poder l'agost del 2021.

D'altra banda, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert una investigació sobre l'atac, en considerar que hi ha indicis que es podria tractar d'un delicte de terrorisme. Aquest dissabte al matí s'han obert diligències amb l'objectiu d'aclarir responsabilitats.
 

Una altra turista ferida greu

En l'entrevista, José Manuel Albares també s'ha referit a la turista espanyola que va resultar ferida en l'atac: "Està conscient i estable, però dins d'un estat de molta gravetat per les ferides de bala".

El ministre del govern espanyol ha explicat que la dona ha estat operada i que depenen dels metges per poder-la repatriar al més aviat possible.

En una piulada, Albares ha explicat que el govern espanyol ha enviat un grup de diplomàtics a Kabul:


Hi ha quatre persones ferides més. Estan hospitalitzats i en condició estable, segons ha informat l'ONG italiana Emergency. "Es tracta d'un turista lituà, un de noruec, un d'australià i un ciutadà afganès".


Els cossos dels catalans morts són traslladats a Kabul

Sobre els dos turistes de nacionalitat espanyola que han resultat il·lesos en l'atemptat, fonts del Ministeri d'Exteriors confirmen que són a Kabul i esperen poder abandonar l'Afganistan en les pròximes hores.

En canvi, no han pogut precisar quan es podran repatriar els cossos de les persones mortes, que han estat traslladats pel Ministeri de Justícia afganès a la capital, a Kabul. Els cossos diplomàtics estan procedint perquè la repatriació pugui ser "al més aviat possible", segons ha fet saber Albares.

Podeu veure l'entrevista completa que el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha concedit al canal 324:

ARXIVAT A:
TerrorismeAfganistan
Anar al contingut