El compositor Josep Maria Mestres Quadreny durant una entrevista a casa seva
El compositor Josep Maria Mestres Quadreny durant una entrevista a casa seva

Mor Josep Maria Mestres Quadreny, compositor avantguardista

L'esperit de renovació permanent era l'impuls vital i artístic d'aquest manresà nascut el 1929

RedaccióActualitzat

El compositor avantguardista Josep Maria Mestres Quadreny ha mort als 91 anys. Era un dels grans noms de la història de la música catalana del segle XX.

La seva obra destaca per la recerca constant d'innovacions, tant en la composició, mitjançant tècniques matemàtiques, com en la interpretació, amb l'ús pioner d'instruments electroacústics.  

Manresà de formació científica, va estudiar música de manera autodidacta. El contacte amb els membres de Dau al Set, als anys 50, el va empènyer al terreny de les arts, en què ell aportava el llenguatge abstracte de la música. Va col·laborar amb Joan Miró, Antoni Tàpies i sobretot el seu gran amic i col·laborador, Joan Brossa.

També va fer música per a cineastes com Pere Portabella, i va escriure assajos com "Pensar i fer música".

Les partitures de Mestres Quadreny eren sovint obres visuals i s'han guanyat un lloc a la col·lecció d'art del Macba. Amb un catàleg de més de 200 obres, un dels seus ideals era compondre la música del futur que encara ningú ha fet.

 

L'any 2000, Mestres Quadreny va rebre el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, en l'apartat de música, i sis anys més tard, la Creu de Sant Jordi. El 2007 el van distingir amb la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona.

Era president de la Fundació Joan Brossa i patró emèrit de la Fundació Joan Miró.

ARXIVAT A:
MúsicaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut