Esther Bejarano, supervivent dels camps de d'Auschwitz i Ravensbrück, ha mort als 97 anys
Esther Bejarano, supervivent dels camps d'Auschwitz i Ravensbrück, ha mort als 97 anys

Mor Esther Bejarano, una de les últimes supervivents de l'orquestra d'Auschwitz

Va sobreviure als camps d'extermini d'Auschwitz i Ravensbrück i va dedicar la resta de la seva vida a explicar els horrors que hi va presenciar i a denunciar l'auge de la xenofòbia i la ultradreta a Alemanya

Actualitzat

Esther Bejarano, una de les últimes supervivents del camp de concentració d'Auschwitz, ha mort aquest divendres als 97 anys.

Bejarano tenia 19 anys quan la van deportar amb la seva família al camp de concentració d'Auschwitz. Com que tocava el piano, la van escollir per formar part de l'orquestra de dones del camp, però per tocar l'acordió.

Fins que la van traslladar al camp de Ravensbrück, Esther Bejarano va acompanyar musicalment el pas de caravanes de presoners quan sortien a treballar cada matí i quan tornaven a la nit als barracons. L'orquestra també rebia cadascun dels trens carregats de nous deportats jueus, gitanos o represaliats polítics o socials que arribaven al camp de concentració.

Explicava que els presoners acabats d'arribar a Auschwitz els saludaven amb la mà mentre baixaven dels combois i pensaven que res del que passava al camp podia ser tan greu si els rebien amb música. Però ella, que sabia el que hi havia, sentia una immensa tristor mentre tocava l'acordió.

Formar part de l'orquestra li va permetre salvar la vida i no acabar a la cambra de gas. La resta de la seva família, els pares i la seva germana, van morir als camps de concentració nazis.

Quan va poder sortir de Ravensbrück va emigrar a Palestina fins que el 1960 va tornar a Alemanya amb els seus fills.

Esther Bejarano va dedicar la seva vida a explicar la seva experiència i els perills del feixisme i, els últims anys, ha estat una veu destacada a Alemanya que ha denunciat l'auge de l'extrema dreta i del moviment xenòfob i antimusulmà Pegida.

Ha estat cofundadora del Comitè Internacional d'Auschwitz i presidenta honorària de la Unió de Perseguits del Règim Nazi.

La mort d'Esther Bejarano l'ha anunciada Meron Mendel, director del Centre Anna Frank:

 


 

ARXIVAT A:
Nazisme
Anar al contingut