Francesc Borrull tocant el piano en una imatge del 2017 (ACN/Pau Cortina)

Mor als 86 anys Francesc Burrull, figura del jazz a Catalunya i de la Nova Cançó

El pianista, compositor i arranjador va treballar amb Tete Montoliu, Chet Baker, Luís Llach, Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet

Actualitzat

Ha mort als 86 anys el pianista i compositor Francesc Burrull, un dels pioners del jazz a Catalunya i arranjador dels grans noms de la cançó catalana.

Després d'estudiar al Conservatori del Liceu amb el mestre Pere Vallribera, va derivar cap al jazz en sintonia amb Tete Montoliu, amb qui va començar professionalment.

Burrull va gravar desenes de discos tocant el piano o el vibràfon amb diverses bandes de jazz catalanes, com ara Latin Combo i Latin Quartet, que ell mateix va formar, o integrant-se a grups com Catalonia Concerts Jazz, l'Orquestra Montoliu, Nits de Jazz Quintet i la Big Band del Sindicat de Músics.

També va tocar amb músics de jazz de renom internacional com Tete Montoliu, Chet Baker, Paquito D'Rivera o Sidney Bechet.


Cançó catalana

Burrull també va destacar com a director musical, arranjador i músic d'acompanyament dels grans noms de la cançó catalana i el pop dels anys 60, 70 i 80, com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat, Raimon, Joan Baptista Humet, La Trinca, Pere Tàpies i Guillermina Motta.

Fins i tot va arranjar i modificar l'himne del Barça en la seva composició definitiva. La seva llarga discografia en solitari o amb el seu trio inclou també cançons infantils, peces per a cobla i versions de Serrat.

La mort de Burrull l'ha confirmat la discogràfica Picap a les xarxes socials, on ha estat molt recordada la seva figura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by òscar dalmau (@philmusical)

Ell es considerava, sobretot, un pianista: "Em dedico a una cosa que sempre m'ha agradat: tocar al piano", explicava en una entrevista a Catalunya Ràdio. "La resta és accessori", deia.

En sis dècades de carrera, va merèixer guardons com el Premi Nacional de Música de la Generalitat, el 1992, i la Creu de Sant Jordi i el Premi Enderrock d'Honor, el 2017.

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut