Els estafadors per WhatsApp demanen imports cada vegada més alts als que cauen en l'estafa

"Hola, puc parlar amb tu?": així funcionen les estafes de WhatsApp amb prefixos com el +62

Si has rebut un missatge d'un número desconegut que t'ofereix feina a canvi de mirar vídeos, es tracta de l'últim mètode de frau detectat per la policia

RedaccióActualitzat

Tot comença amb un "Hola, puc parlar amb tu?". A partir d'aquest missatge de WhatsApp aparentment innocent, podem caure en un frau que cada vegada arriba a més persones i que la Policia Nacional ha batejat com a "estafa dels m'agrada".

Si responem a aquest primer contacte, llavors rebrem, de manera automàtica, una oferta de feina totalment falsa: ens prometen guanyar diners --fins a 400 d'euros al dia-- a canvi de feines tan senzilles com posar "m'agrada" a una sèrie de vídeos o comptes de xarxes socials, valorar aplicacions o, fins i tot, visitar pàgines web.

El remitent d'aquest tipus de missatges de WhatsApp o Telegram són telèfons desconeguts, la majoria dels casos amb prefix estranger. Molts usuaris indiquen que, en buscar la procedència, troben que l'origen és Indonèsia:


Demanen imports cada vegada més alts

Per guanyar-se la confiança de les víctimes, els ciberestafadors sol·liciten primer petites quantitats de diners, que llavors els retornen amb una comissió a canvi de la "feina" feta.

Més endavant, els demanen més dades personals o que es donin d'alta a determinades plataformes de pagament que ells mateixos gestionen, i des d'allà els continuen reclamant transferències amb imports cada vegada més alts.

Fragment d'una conversa de WhatsApp on el presumpte estafador demana les dades bancàries de la víctima (Europa Press/Policia Nacional)

En el moment que la víctima fa el pagament més elevat --que pot arribar a ser de diversos milers d'euros--, els ciberestafadors tallen tot el contacte amb ella i desapareixen.

A banda, hi ha hagut persones que, sense saber-ho, s'han acabat convertint en "mules bancàries": els seus comptes han estat utilitzats per blanquejar diners d'origen il·lícit.


Què hem de fer si rebem aquest missatge?

La millor opció si ens arriba una notificació d'aquest estil és bloquejar directament el número i eliminar la conversa. Així ho recomana la Policia Nacional, que ha alertat que aquesta nova modalitat delictiva està tenint incidència.

La policia també suggereix que desconfiem d'ofertes de feina amb salaris atractius que no demanen experiència prèvia, i que busquem els noms de les suposades empreses per corroborar si existeixen. I, en general, recepten aplicar el sentit comú: no fer mai transferències a números de compte desconeguts, ni facilitar dades personals o clicar enllaços sospitosos.

"Abans de fer un clic, calma: respirem i mirem bé què ens diuen", va indicar Miquel de Paz, agent de la divisió de proximitat i atenció a les víctimes dels Mossos d'Esquadra, a "La tarda de Catalunya Ràdio".

L'expert en ciberseguretat Genís Margarit va afegir un altre truc a tenir en compte en una entrevista al "Planta baixa" de TV3: aprendre a bloquejar la targeta des de l'aplicació del banc. Una reacció ràpida pot ser clau per estalviar-nos més enganys.

Les víctimes que hagin caigut en aquest tipus d'estafa hauran de contactar amb l'entitat bancària perquè prengui mesures de seguretat i, en paral·lel, presentar denúncia a la policia amb tota la documentació possible sobre les converses i les transferències que s'hagin fet.

 

ARXIVAT A:
PolicialWhatsApp
Anar al contingut