Mor el dibuixant Picanyol, pare d'Ot el Bruixot, als 73 anys

Laura GalanActualitzat

Josep Lluís Martínez Picañol feia 73 anys aquest dimarts. De nom artístic Picanyol, el dibuixant d'Ot el Bruixot ha mort aquest dijous.

Considerat un clàssic modern del còmic català, era autodidacte de formació. Als anys 60, després d'intentar sense èxit el còmic d'aventures de dibuix realista, va provar la via del dibuix humorístic, en què sí que va trobar la veta. Els seus primers treballs van ser els acudits.

Va col·laborar en nombrosos diaris i revistes, com Mata Ratos i L'Infantil, i fins i tot a la televisió. També ho va fer a la revista del cor Lecturas, als anys 80. Va ser autor únic a la revista d'entreteniment El Mussol, entre el 1982 i el 1984, de Norma Editorial. 

Va adaptar contes i llegendes populars al còmic, publicades primer a Cavall Fort i després en forma de llibre.

Un dibuix de l'Ot el Bruixot, el personatge més conegut i entranyable de Picanyol

Als anys 2005 i 2006 va escriure la seva autobiografia, "Històries d'una pensió", on explicava la seva experiència als anys 50 en la pensió que la seva mare va obrir a Moià, població on havia nascut el dibuixant.

Picanyol també ha il·lustrat "La Bíblia dels nens" en còmic, que s'ha traduït a diversos idiomes, i els còmics "Francesc i Clara d'Assís" i "Ignasi de Loiola" i "Els salms". El 2013 va publicar la "Bíblia en jocs"

El 2017 va publicar un llibre per a nens a partir de 7 anys per conèixer dites i refranys populars catalans en què apareix el seu personatge més emblemàtic, l'Ot el Bruixot, que també és el protagonista d'una col·lecció bilingüe, en català i anglès, publicada el 2018.

De fet, l'Ot el Bruixot va nèixer el 1971 a la revista infantil Cavall Fort, on fins al 2014 va sortir en dos acudits inèdits a cada número. Unes 1.500 tires sense paraules.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariCòmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut