Desmond Tutu, el Nobel de la Pau que va lluitar contra l'apartheid, mor als 90 anys

L'arquebisbe va rebre el Premi Internacional Catalunya 2014 i havia defensat el dret a l'autodeterminació

RedaccióActualitzat

L'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, Premi Nobel de la Pau el 1984 per la seva lluita contra l'apartheid, ha mort als 90 anys. N'ha informat aquest diumenge el govern de Sud-àfrica a través d'un comunicat.

El president del país, Cyril Ramaphosa, ha lloat la seva figura:

"La mort de l'arquebisbe emèrit és un altre capítol de pèrdua en l'adeu de la nostra nació a una generació de destacats sud-africans que ens van llegar una Sud-Àfrica alliberada."

Ramaphosa ha difós aquest missatge a través de Twitter:

Tutu va ser una de les figures més conegudes del seu país, dins i fora de les seves fronteres. Contemporani de Nelson Mandela, va ser un dels impulsors del moviment contra l'apartheid, i va contribuir a acabar amb la segregació racial imposada pel govern de la minoria blanca contra la majoria negra a Sud-àfrica des del 1948 fins al 1991.

Va ser guardonat amb el Premi Nobel el 1984 justament pel seu paper en aquesta lluita i per això se'l considera clau en la història contemporània del seu país.

Desmond Tutu va rebre el Premi Internacional Catalunya 2014. El govern va voler que la seva lluita per la justícia social dels oprimits "identifiqués Catalunya al món". Quan va recollir el premi, Tutu va defensar el dret a l'autodeterminació. Va dir:

"Un govern que se senti segur no hauria de tenir por de preguntar a la gent."

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha reaccionat a la mort de Desmond Tutu:

 


Amb tot, la seva trajectòria ha estat marcada per una constant defensa dels drets humans, un fet que el va portar a desmarcar-se en nombroses ocasions de la jerarquia eclesiàstica per defensar posicions com els drets dels homosexuals o, més recentment, l'eutanàsia.

Desmond Tutu el dia que va fer 96 anys, a l'octubre del 2017
Desmond Tutu el dia que va fer 86 anys, l'octubre del 2017 (Reuters/Mike Hutchings)

Apartat de la vida pública

Els últims anys havia estat allunyat de la vida pública degut a la seva edat avançada i als problemes de salut que arrossegava des de feia temps, inclòs un càncer de pròstata.

La seva última aparició van ser unes breus imatges de vídeo emeses amb motiu del seu 90 aniversari, el 7 d'octubre d'aquest any. Un aniversari que la seva fundació va celebrar amb una conferència virtual en què també van participar, entre d'altres, el dalai-lama, l'activista de Moçambic i vídua de Nelson Mandela Graça Machel, i l'expresidenta irlandesa Mary Robinson.

ARXIVAT A:
Premi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut