Mor Colin Powell, secretari d'Estat de George W. Bush, de Covid

Va defensar la invasió de l'Iraq amb l'argument fals que Saddam Hussein tenia armes de destrucció massiva

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha mort en un centre mèdic militar de Washington Colin Powell, el que va ser secretari d'Estat dels Estats Units del 2001 al 2005, amb George W. Bush com a president.

Segons la seva família, estava malalt de Covid-19 i ha mort víctima de complicacions de la malaltia, malgrat que estava vacunat amb la pauta completa.

Les complicacions que va patir Powell podrien ser a causa del mieloma múltiple que havia tingut i pel qual havia rebut tractament a l'hospital Walter Reed, segons explica "The New York Times" citant Peggy Cifrino, assessora de Powell durant molts anys. 

Les persones amb mieloma múltiple tenen sistemes immunitaris més dèbils i acostumen a ser més propicis a desenvolupar Covid persistent. Les vacunes també poden ser menys efectives en aquestes persones. Un estudi publicat a "Nature" al juliol xifrava en només un 45% les persones amb mieloma múltiple actiu van desenvolupar una "resposta adequada" després de rebre els fàrmacs contra la Covid-19 de Pfizer o Moderna.

Powell, durant una reunió de l'OSCE a Bulgària, l'any 2004
Powell, durant una reunió de l'OSCE a Bulgària, l'any 2004 (EFE/Dimitar Dilkoff)


Les armes de destrucció massiva

Powell va ser el primer negre que va arribar al càrrec de secretari d'Estat dels Estats Units, i va culminar així una exitosa carrera dins de la política nord-americana.

Després de l'11S va convertir-se en el màxim advocat de la guerra contra l'Iraq de Saddam Hussein, quan va defensar que aquest disposava d'armes de destrucció massiva.

Ho va fer davant el Consell de Seguretat de l'ONU el 5 de febrer del 2003, assegurant que el règim de Hussein era una amenaça imminent per al món sencer, cosa que va servir per justificar la invasió del país.

Anys després va admetre que aquella presentació havia estat plena d'imprecisions i d'informacions esbiaixades que li havien proporcionat els serveis d'espionatge, i que ho considerava "una taca" en la seva carrera.
 

Sota 3 presidents republicans i suport final a Obama

Militar de carrera, era membre del Partit Republicà, i va ser alt càrrec de l'administració sota tres presidents republicans: primer va ser assessor de seguretat de Ronald Reagan del 1987 al 1989.

Del 1989 al 1991, durant el mandat de George H. W. Bush, va ser cap de l'Estat Major de l'exèrcit dels EUA, de manera que va comandar la primera invasió de l'Iraq.

I finalment l'etapa del 2001 al 2005 com a secretari d'Estat del seu fill, George W. Bush.

El 2008 va acabar donant suport a la candidatura a la presidència dels Estats Units d'un demòcrata, Barack Obama, negre com ell. Posteriorment també va demanar el vot per a Hillary Clinton el 2016 i per a Joe Biden l'any passat.

L'exsecretari d'Estat Colin Powell, en un acte a Washington el setembre del 2015 (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIraq
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut