Les personalitats que han mort el 2023: de Josep Maria Espinàs a Tina Turner i Matthew Perry

Fem un repàs de les persones populars de qui ens hem hagut d'acomiadar el 2023

RedaccióActualitzat

Artistes dins el món de la música, el cinema, el teatre, les lletres o les arts plàstiques, activistes, historiadors, filòsofs, polítics o periodistes. El 2023 ha acomiadat personalitats de tots els àmbits que deixen una empremta, dins i fora del país.

Fem un repàs de les persones populars que han mort els últims 12 mesos.


Els comiats a la música

Una de les veus més emblemàtiques que hem acomiadat aquest any ha estat la de Tina Turner. La reina del rock ha mort enguany als 83 anys, a Suïssa, després d'una llarga malaltia. Deixa cançons que formen part de la història de la música com "The best", "We don't need another hero" o "What's love got to do with it".

Tina Turner ha sigut una icona musical i un referent per a les dones que han patit abusos (Europa Press/Christian Charisius)

Una altra artista internacional que ha mort aquest 2023 és la cantautora irlandesa Sinéad O'Connor. Tenia 56 anys i va assolir la fama mundial gràcies a la cançó "Nothing compares 2 U", un original poc conegut de Prince que va versionar l'any 1990.

Sinéad O'Connor
Sinéad O'Connor va captivar el món amb la seva versió de "Nothing compares 2 U" (Wikimedia)

Per veus històriques, la del llegendari Tony Bennet, que també ha marxat als 96 anys. Un dels noms més destacats del crooning, deixa un llegat de 70 anys de carrera amb una popularitat gairebé intacta.

Tony Bennett, just abans de la inauguració de la seva exposició d'art al districte de Manhattan de Nova York el 2017
El crooner Tony Bennett, en una imatge del 2017 (Reuters)

I també Jane Birkin, actriu i cantant que ha deixat èxits com el seu famós "Je t'aime... moi non plus", cançó prohibida en alguns països, per l'erotisme que desprenia.

El gènere del rock també ha dit adeu al guitarrista Jeff Beck, guanyador de vuit premis Grammy i conegut per formar part del The Yardbirds; així com al cantant nord-americà David Crosby, fundador de la banda The Byrd; o la filla del Rei del Rock & Roll, la també cantant Lisa Marie Presley.

Beck, tocant en una gala de la Fundació Grammy, l'any 2008 a Los Angeles
Jeff Beck ha estat un dels guitarristes més influents de la història del rock (Reuters / Fred Prouser)

El 2023 també han marxat grans compositors, com el japonès Ryūichi Sakamoto, autor, entre altres coses, de la música inaugural dels Jocs de Barcelona; o Burt Bacharach, guanyador de tres premis Oscar i sis Grammy i autor d'èxits com "I say a little prayer" o "Walk on by".

Altres noms destacats dins el món de la música desapareguts enguany són els de Ferran Gallart, cantant de la banda cardonina Strombers; Lucky Guri, un dels pianistes catalans, sobretot de jazz, més conegut per les seves aparicions en nombrosos programes de TV3 dels anys 90; Josep Bastons, fundador de Peix Fregit i referent de les havaneres; la pionera de la música en català Remei Margarit, fundadora d'Els Setze Jutges, el bateria dels Ja T'ho diré, Sete Fontestad, i el representant i productor Rafael Moll.

I no ens oblidem de María Jiménez, que ens ha deixat als 73 anys. Cantant i actriu, va ser pionera contra la violència masclista amb temes com "Se acabó".

La cantant Maria Jiménez ha estat pionera contra la violència masclista (Europa Press)


El dol al cinema i al teatre: actrius, actors i directors

L'actriu Itziar Castro ha mort aquest desembre als 46 anys. A més dels seus papers en sèries com "Vis a vis" o "El cor de la ciutat", també deixa el seu missatge a favor dels drets LGTBI i el feminisme.

Itziar Castro ha mort sobtadament durant un rodatge (Europa Press / Francisco Guerra)

L'actor nord-americà Matthew Perry ha marxat també aquest any. Conegut per interpretar el personatge Chandler Bing de la sèrie "Friends", va morir als 54 anys al seu domicili de Los Angeles per "efectes greus de la ketamina".

Perry va ser trobat mort a casa seva la setmana passada
Matthew Perry es va fer immortal pel seu paper a "Friends" (Reuters / Phil McCarten)

En la disciplina de les arts escèniques, l'any també ha dit adeu a directors de cinema. Així, han marxat Agustí Villaronga, autor d'un dels grans fenòmens del setè art català, "Pa negre", i el director espanyol Carlos Saura.

Les actrius Raquel Welch i Gina Lollobrigida també han mort aquest 2023, així com la catalana Daniela Costa, el nord-americà Lance Reddick i sud-coreà Lee Sun-kyun, conegut pel seu paper a la pel·lícula "Paràsits".


Televisió que se'n va a negres

Una altra artista que ha mort aquest 2023 és Concha Velasco. L'actriu va actuar en una vuitantena de pel·lícules per a cine i televisió, així com nombroses obres de teatre. Una feina que va seguir fins fa tres anys, quan la seva salut va empitjorar.

Concha Velasco al teatre Goya de Barcelona, on va portar els seus últims espectacles
Concha Velasco en una actuació al teatre Goya de Barcelona, on va portar els seus últims espectacles (Europa Press/David Zorrakino)

La presentadora de televisió i actriu Carmen Sevilla ha marxat als 92 anys. Deixa 70 pel·lícules, 16 discos i una popularitat i simpatia que va convertir en èxits programes com el "Telecupón" o "Cine de barrio".

Una altra presentadora que ha mort és María Teresa Campos, als 82 anys. Periodista i locutora, va guanyar dos premis Ondas.

María Teresa Campos ha mort als 82 anys a Madrid (Europa Press)

Aquest any també ha marxat el periodista José María Carrascal.


Història viva i narradors i pensadors de la nostra

Aquest 2023 també hem perdut el gran cronista de Catalunya Josep Maria Espinàs, que ha mort als 95 anys i deixant milers d'articles, més de 90 llibres i la lletra del "Cant del Barça".

Espinàs també va ser un dels impulsors de la Nova Cançó i un dels fundadors d'Els Setze Jutges (Europa Press)

L'historiador de capçalera de la Catalunya contemporània, Joan B. Culla, ha mort als 71 anys a causa d'un càncer. Professor, escriptor, articulista, estudiós i observador de l'actualitat política des dels mitjans de comunicació, també va estar molt present a TV3.

Vicenç Villatoro: 'Joan B. Culla tenia uns forts fonaments ètics i humans'
L'historiador Joan B. Culla ha mort als 71 anys

Xavier Rupert de Ventós ha mort als 83 anys. Ell mateix es definia com a escriptor, però era sobretot filòsof i crític d'art.

Imatge d'arxiu de Xavier Rubert de Ventós (ACN/Oriol Campuzano)

Amb 104 anys ha mort Remei Oliva i Berenguer, l'última mare supervivent de la Maternitat d'Elna. Tenia només 20 anys quan va fugir de les tropes franquistes, va passar 15 mesos al camp de refugiats d'Argelers on va quedar embarassada i va ser acollida a la Maternitat d'Elna per donar a llum.

I l'últim dia de l'any, ha mort Isabel Steva, més coneguda com a Colita, que va narrar el franquisme, la Gauche Divine i la transició amb la seva càmera.


Mestres de la llengua que han marxat

També hem perdut Carme Junyent, lingüista referent del català i presidenta del Consell Lingüístic Assessor, ha estat una veu cabdal en tot el que tingués a veure amb la nostra llengua i molt crítica amb el llenguatge inclusiu.

La lingüista Carme Junyent ha estat una veu cabdal en l'estudi del català

Igual que ens ha deixat un altre activista per la llengua, el filòsof i expresident d'Òmnium Jordi Porta. Va ser l'impulsor de la modernització de l'entitat i del full de ruta independentista.

Enguany ha mort el poeta, dramaturg i novel·lista Antonio Gala als 92 anys. Ha deixat obres com "La pasión turca", "El manuscrito carmesí", "El pedestal de las estatuas" o "Los papeles de agua."

Antonio Gala ha mort als 92 anys (EFE / Rafa Alcaide)

Als 86 anys ha traspassat l'escriptor Fernando Sánchez Dragó. Autor de més d'una quarantena de llibres, també va presentar i dirigir nombrosos programes de televisió.

I als 94, ha marxat Milan Kundera, autor de "La insuportable lleugeresa de l'ésser".


Dibuix, escultura, humor i moda

El món del còmic ha plorat la pèrdua d'un dels seus dibuixants i vinyetistes més estimats, el barceloní Francisco Ibáñez. El creador de Mortadel·lo i Filemó, Rompetechos, "13, rue del Percebe", "El botones Sacarino" o "Pepe Gotera y Otilio" ha mort als 87 anys.

Francisco Ibáñez, amb el seu personatge més famós, Mortadel·lo (Europa Press)

A la mateixa edat hem acomiadat Lluís Llongueras. El polifacètic perruquer va saber estendre el seu negoci arreu del món i va crear tendència amb els aspectes més creatius i estilístics de la professió.

Lluís Llongueras, en una col·laboració al programa "Tot es mou"

Amb 91 anys ha partit el pintor i escultor colombià Fernando Botero, conegut per les seves escultures voluptuoses i per ser l'autor del famós gat de la rambla del Raval de Barcelona.

Al febrer va morir Paco Rabanne, un dels dissenyadors que van canviar el món de la moda del segle XX i amb un llegat influent.

Un altre artista que ens ha deixat ha estat el carismàtic pallasso i còmic Jango Edward. Nascut a Detroit el 1950, tenia una relació especial amb Barcelona i Catalunya, on va desenvolupar gran part de la seva carrera.


Un repàs de l'obituari internacional

La mort de Henry Kissinger ha estat portada dels mitjans internacionals. Secretari d'Estat nord-americà amb els presidents Richard Nixon i Gerald Ford, entre el 1969 i el 1977, va marcar la política estrangera dels Estats Units de la segona meitat del segle XX.

Jacques Delors, pare de l'euro i una de les grans figures del socialisme francès, ha mort als 98 anys. Va ser un dels impulsors del Tractat de Maastricht i va ser president de la Comissió Europea entre el 1985 i el 1995.

Jacques Delors, qui va ser president de la Comissió Europea, fent un discurs amb dues banderes de la Unió Europea al darrere
Jacques Delors va ser president de la Comissió Europea (Francois Lenoir / Reuters)

L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi, conegut com Il Cavaliere, ha mort als 86 anys. Fundador de Forza Italia i d'un imperi televisiu, deixava una vida presidida pels escàndols i les causes judicials.

Silvio Berlusconi, en un míting l'abril del 2022 (Reuters / Remo Casilli)
 

El magnat Mohamed al-Fayed ha mort també aquest any. Antic propietari de Harrods i de l'Hotel Ritz de París, marxava exactament 26 anys després que el seu fill, Dodi al-Fayed, mort en un accident a París al costat de Lady Di.


Comiats dins la política

El món de la política ha acomiadat enguany Josep Piqué, ministre de José María Aznar entre el 1996 i el 2003 i líder del Partit Popular a Catalunya, així com directiu empresarial.

Josep Piqué, en un acte a Pontevedra (Europa Press)

El 2023 també ha acomiadat un altre exministre i exvicepresident, en aquest cas del socialista José Luis Rodríguez Zapatero: Pedro Solbes.

Pedro Solbes en una imatge d'arxiu
Pedro Solbes tenia 80 anys (Europa Press)


Altres personalitats que han marxat

El 2023 també ens ha pres un personatge molt estimat a Barcelona, Joan Bayén, el Pinotxo del mercat de la Boqueria. Va ser la cara visible de l'establiment, fins que es va veure immers en un polèmic traspàs després de la venda de la llicència per les desavinences familiars.

Joan Bayén, el 'Juanito' del mític bar Pinotxo del mercat de La Boqueria de Barcelona
Joan Bayén, el "Juanito" del mític bar Pinotxo del mercat de la Boqueria de Barcelona (ACN)

També polèmic va ser el paper de Fèlix Millet, condemnat pel saqueig del Palau de la Música, que ha mort als 87 anys.

Jaume Sañé, conegut divulgador i naturalista, ha marxat als 61 anys a Alaska, on feia de guia. Havia col·laborat amb el programa "Tot es mou" i havia estat guionista de programes de televisió com "Bèsties" o "Natura sàvia".

ARXIVAT A:
CulturaObituariCinemaMúsicaMitjans de comunicació
Anar al contingut