L'últim cop que la revisió de les hipoteques va resultar "a favor" dels clients va ser el desembre del 2021
L'últim cop que la revisió de les hipoteques va resultar "a favor" dels clients va ser el desembre del 2021 (Pexels/Shvets Production)

Primera rebaixa de la quota hipotecària en dos anys, tot i que serà simbòlica

L'euríbor d'aquest abril queda unes centèsimes per sota de l'any passat i abarateix de mitjana quatre euros la revisió de les hipoteques

Jordina Molas Salort

Bones notícies per als hipotecats a qui toqui revisar la hipoteca amb l'euríbor de l'abril. Per primera vegada en més de 2 anys, les quotes es començaran a abaratir.

Des del gener del 2022 que les quotes s'encareixen a cada revisió, però aquest mes hi haurà un petit i esperançador canvi de tendència.

De moment, l'estalvi és molt simbòlic perquè, mentre que d'un any a l'altre hi va haver pujades de 200 i 300 euros a cada quota, aquest cop la rebaixa serà, de mitjana, d'uns 4 euros.
 

Com ha evolucionat l'euríbor

Qui revisi amb l'euríbor de l'abril ha de saber que tanca el mes al 3,704%, una mica més baix que l'euríbor de l'abril de l'any passat, que estava al 3,757%.

Aquesta lleugera baixada, de només centèsimes, és la que farà possible que, per primera vegada en dos anys, les quotes surtin, de mitjana, uns 4 euros més baratesAquest seria el cas d'una hipoteca variable on quedin per pagar 150.000 euros a 25 anys, amb l'euríbor i un diferencial de l'1%.

L'últim cop que la revisió de les hipoteques va resultar "a favor" dels clients va ser el desembre del 2021. Llavors, l'Euríbor va tancar el mes en el -0,502%, lleugeríssimament per sota del -0,497% del mateix mes del 2020.

Després, va començar a obrir-se un decalatge que es va anar eixamplant ràpidament, davant la perspectiva de pujades dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu.

L'euríbor va deixar de cotitzar en negatiu i cada mes la diferència amb l'any anterior era més gran i, per tant, també la revisió a l'alça de la quota. Per exemple, el mateix desembre, però del 2022, l'Euríbor va ser del 3,018%, tres punts i mig més que el de l'any anterior. 

L'índex va tocar el seu màxim l'octubre de l'any passat, en el 4,160%. Des de llavors només ha baixat prop de mig punt, fins al 3,705% d'aquest abril; és menys ràpid del que s'esperava, perquè el BCE ja ha dit que les baixades de tipus d'interès seran graduals i d'un abast limitat. 

Canvi de variable a fix, gratis

Va ser a partir del gener del 2022 i, sobretot, quan l'euríbor va passar a terreny positiu l'abril del 2022, quan molts hipotecats amb préstecs variables van decidir canviar les condicions de la seva hipoteca i passar-la a fixa.

Un canvi que és gratuït des que es va incloure en el codi de bones pràctiques de la banca i que aquest any es mantindrà sense cap cost per al client, que només ha de pagar la taxació.

I amb la previsió que al juny el Banc Central Europeu comenci a abaixar els tipus d'interès, els bancs estan començant a moure fitxa. Des de diferents plataformes de comparació d'hipoteques, com Triotecaauguren una "guerra hipotecària" i asseguren que es poden trobar ofertes molt atractives per als que busquin hipoteca o noves condicions. 

I Ricardo Gulias, d'RN Tu Solución Hipotecaria, avisa que "la banca té molta liquiditat i pot oferir tipus fixos molt atractius, que li donen rendiment i els permet captar molts clients". 
 


Les hipoteques noves, la majoria fixes

La majoria d'hipoteques noves, però, no han d'estar pendents de l'evolució ni de l'euríbor ni dels tipus d'interès. Des del 2016, quan els tipus d'interès van passar a ser negatius, els bancs van començar a oferir hipoteques fixes, amb un tipus d'interès que no varia al llarg de la vida del préstec.

El banc s'assegurava cobrar uns interessos que, en aquell moment, no sabia quant temps estarien en negatiu, i els clients buscaven la tranquil·litat de saber quant pagarien cada mes encara que l'euríbor tornés a disparar-se com va passar a la crisi del 2008.

I va ser durant la pandèmia quan per primera vegada es van firmar més hipoteques fixes que variables. La proporció ara és del 55% de fixes, però en el seu pic, quan l'euríbor va començar a disparar-se el 2022, van arribar al 75%.

Amb tot, el total d'hipoteques que hi ha a l'estat espanyol es calcula que frega els 6 milions i la majoria continuen sent variables. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBancaBanc Central Europeu
Anar al contingut