Mor Lucky Guri, mític pianista de TV3 i històric del jazz a Catalunya

Joaquim Guri ha mort als 73 anys després d'una carrera plena de reconeixement popular per la seva presència als mitjans

RedaccióActualitzat

El pianista Joaquim Guri, més conegut com a Lucky Guri, ha mort als 73 anys. Va ser un dels pianistes catalans, sobretot de jazz, més conegut per les seves aparicions en nombrosos programes de TV3 dels anys 90. Lucky Guri i el seu piano va ser conegut també per acompanyar un gran nombre de solistes, bona part a la històrica La Cova del Drac de Barcelona, i també de la Nova Cançó com Guillermina Motta, Maria del Mar Bonet o Núria Feliu.

Nascut a Calella, al Maresme, el 1950, de ben petit va començar a tocar el piano. En una entrevista a TV3 del 2016, Guri explica que va compondre un "Ave Maria" a dues veus quan tenia 3 anys. Després d'una formació clàssica al Conservatori de Barcelona, va entrar en el món del jazz gràcies a un disc d'un músic francès que tocava Bach a ritme d'aquest gènere musical, segons explica a l'entrevista.

Va estudiar Dret, per recomanació familiar, però, immers en l'epicentre musical de la Barcelona oberta dels anys 70, Lucky Guri va estar al rovell de l'ou del Canet Rock i als millors locals de jazz de la ciutat.

L'any1971, any en què va començar les seves actuacions a La Cova del Drac del carrer de Tuset de Barcelona, va tenir ocasió de tocar acompanyant grans figures del jazz nord-americà i va anar aprofundint en aquest gènere musical.

Guri va formar part d'un gran nombre de bandes, com ara New Jazz Trio i Lucky Guri Trio, i també com a quintet.i sextet


Aprendre a tocar de nou amb 54 anys

L'any 2004 va tenir un ictus que el va obligar a començar de zero: va haver d'aprendre a tocar el piano de nou.

"No sabia ni com em deia, ni per a què servien les tecles blanques i les negres", explica en una entrevista amb motiu de l'homenatge que li van fer pels 50 anys de carrera musical el 2016, a la seva vila natal.

A poc a poc, durant dos anys, Lucky Guri va tornar a aprendre a parlar, i va recuperar tota la seva habilitat musical al piano.

Va deixar Barcelona per viure més tranquil·lament a Palamós, al Baix Empordà, on encara se'l podia veure i sentir tocar a L'Onada de Palamós. "Jo quan m'ho passo bé és quan toco el piano", deia Guri.

Lucky Guri toca el 2012, superat l'ictus, una versió de jazz de l'himne del Barça a La Onada de Palamós:

Lucky Guri ha estat un pianista mediàtic que ha sabut, amb la seva versatilitat i simpatia, fer arribar el jazz al gran públic.

"A mi em salva la música i el sentit de l'humor."

Va entrar a TV3 de la mà de Joaquim Maria Puyal i es va convertir en imprescindible als anys 90 en molts programes, com "Tres pics i repicó", amb Antoni Bassas, als programes de Mari Pau Huguet i més endavant als d'Andreu Buenafuente.

Lucky Guri, el 1999, en una actuació amb la també desapareguda Núria Feliu, al programa de TV3 "100 anys de cançons".

 

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut