Després de les dues bandes emblemàtiques, Crosby va continuar la seva carrera en solitari

Mor David Crosby, llegendari cantant de rock nord-americà

Fundador de The Byrds i de la banda Crosby, Stills, Nash and Young, ha estat una de les figures més influents del rock dels anys 60 i 70

Actualitzat

El llegendari cantant de rock nord-americà David Crosby ha mort als 81 anys. Compositor i guitarrista, Crosby és una de les figures més influents del rock dels anys 60 i 70.

Va ser el fundador de la banda The Byrds, i més tard, a finals dels 60 va crear amb tres companys la Crosby, Stills, Nash & Young, que marcaria la contracultura als Estats Units de la dècada següent.

Fa 8 mesos, l'artista havia anunciat que es retirava dels escenaris, però encara tenia en marxa diversos projectes. Va editar el seu últim disc el 2021.

La seva família ha anunciat aquest dijous la mort del músic: "Amb gran tristesa, després d'una llarga malaltia, ha mort el nostre estimat David (Croz) Crosby. Estava envoltat d'amor per la seva dona i ànima bessona, Jan, i el seu fill Django". El comunicat afegia que el llegat musical de Crosby "continuarà viu a través de la seva llegendària música".


Llegenda del folk rock dels 60 i 70

David Crosby va néixer a Los Angeles el 1941, fill del cineasta Floyd Crosby. A la infància va començar la seva carrera musical amb el seu germà, i més tard, com a professional, al costat del cantant Roger Mc Guinn.
El 1964, Crosby i McGuinn van formar The Byrds amb els músics Gene Clark i Chris Hillman. El grup va tenir gran èxit amb la seva versió de "Mr. Tambourine Man" de Bob Dylan.

 

Aquesta versió va donar nom al seu disc debut, amb cançons mítiques com "Turn Turn Turn".


L'aventura amb The Byrds va acabar amb la seva expulsió del grup el 1967.

Crosby va tenir una relació sentimental amb la cantant de folk canadenca Joni Mitchell, que el va posar en contacte amb Neil Young i Stephen Stills.

Amb Stills i Graham Nash van fundar la banda de folk-rock Crosby, Stills & Nash, a la qual més endavant es va sumar el cantant canadenc Neil Young.

El grup va fer el seu primer concert com a trio al festival de Woodstock el 1969. Tot i que, amb la incorporació de Young la banda va obtenir un gran èxit comercial amb àlbums com "Deja Vu", i grans hits com "Woodstock" i "Teach your children", el grup es va dissoldre per diferències d'egos.

Les dues bandes han estat una peça clau de la història del folk-rock i el country-rock que es va gestar a Califòrnia i es va popularitzar a la dècada de 1970.

Crosby va continuar la seva carrera en solitari sense deixar mai de treballar. L'últim disc, "For free", el va presentar el 2021.

En el terreny personal, el músic va tenir problemes d'addicció amb l'alcohol i les drogues durant anys. De fet, el 1982 va ser arrestat a Dallas, Texas, per possessió de drogues i armes, per la qual cosa va rebre una sentència de cinc anys de presó, encara que només va complir cinc mesos entre reixes.

El 1994, diagnosticat d'hepatitis C, es va sotmetre a un trasplantament de fetge que va pagar el músic Phil Collins.

ARXIVAT A:
Estats UnitsObituariMúsica
Anar al contingut