Mor Agustí Villaronga, director de "Pa negre", gran fenomen del cinema català

En 40 anys de carrera, Villaronga es va arribar a plantejar deixar la professió, però l'èxit de "Pa negre" el va fer entrar a la història del cinema català

RedaccióActualitzat

Ha mort als 69 anys el director de cinema, guionista i actor mallorquí Agustí Villaronga.

L'Acadèmia del Cinema Català, a través de les xarxes socials, ha informat que el cineasta ha mort envoltat de la seva família i amics, i destaca el seu talent i el llegat que ens deixa en forma de pel·lícules.

Multipremiat per la seva trajectòria, "Pa negre", el 2010, li va donar un reconeixement unànime. La pel·lícula va arrasar als Premis Gaudí, amb 13 guardons, i també va obtenir 9 Premis Goya.

Net de firaires, Villaronga va començar com a actor de teatre en un muntatge mític, la "Yerma" de Núria Espert. I mai es va desvincular del tot del teatre, on va dirigir diverses obres, com la premiada "El testamento de María", amb Blanca Portillo.

La seva última pel·lícula, "Loli Tormenta", que va roda convalescent d'un càncer, s'estrenarà aquest 2023 i serà el punt final a la trajectòria d'aquest cineasta, un dels autors més personals i exigents amb l'espectador del cinema català.

De la seva trajectòria també en destaquen pel·lícules com "Incerta glòria" (2017), "El ventre del mar" (2021) o "El rey de la Habana" (2015).


Un treballador del cinema

Nascut el 1953, Agustí Villaronga va desconcertar el públic i la crítica amb les seves dues primeres pel·lícules, "Tras el cristal" i "El niño de la luna". Totes dues a finals dels anys 80. Dos films inquietants, on flirtejava amb gèneres com el terror i el fantàstic. 

Amb grans projectes al cap, va tenir moltes dificultats per trobar finançament, va acceptar encàrrecs que no el van satisfer, i va arribar a plantejar-se deixar el cinema.

Tot comença a canviar l'any 2000. Presenta al Festival de Berlín "El mar", l'adaptació d'una novel·la de Blai Bonet, mallorquí com ell. És també el debut cinematogràfic de qui a partir de llavors es convertirà en el seu actor de capçalera, un joveníssim Roger Casamajor.

Però és amb una altra adaptació literària, 10 anys després, quan aconsegueix un dels grans èxits del cinema català. "Pa negre", basada en la novel·la homònima d'Emili Teixidor, relata magistralment les misèries de la postguerra a la Catalunya rural.

'Pa Negre' d'Agustí Villaronga
Villaronga va captivar a "Pa negre" amb una història de la postguerra a Catalunya

La collita de premis va ser excepcional i "Pa negre" va aconseguir el mèrit de ser la primera pel·lícula en català a entrar en la cursa dels Oscars, tot i que finalment no va passar el tall de l'Acadèmia de Hollywood.

Tornaria a formar tàndem amb la productora Isona Passola per adaptar una altra obra literària, la gran novel·la de Joan Sales "Incerta glòria".

Després emprendria una aventura internacional amb "Nacido rey", una superproducció a l'Aràbia Saudita.

Villaronga amb l'equip d'"El ventre del mar" al Festival de Màlaga

I en plena pandèmia, tornava a rodar 20 anys després d'"El mar" a la seva Mallorca natal. "El ventre del mar" triomfava al Festival de Màlaga i demostrava que pocs cineastes han sabut retratar com Villaronga la part més fosca de la condició humana.

El 2011 va ser premiat amb el Premi Nacional de Cinematografia espanyol. També havia guanyat el Premi Nacional de Cinema de Catalunya, l'any 2001.


Dol al món del cinema: "Era un geni i un gran amic"

Són moltes les reaccions del món del cinema, de la cultura i de la política. Destaquen el seu talent únic, la seva llibertat creativa, la gran sensibilitat per tractar la condició humana i la seva proximitat.

El sector del cinema coincideix: perden un creador únic que va inspirar a molts d'altres i que serà recordat com un dels grans noms de la cultura catalana.

 

ARXIVAT A:
CinemaObituariPremis Gaudí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut