La normativa l'ha impulsat la Unió Europea per reduir els residus electrònics (Pexels)

Els carregadors dels mòbils i dels aparells electrònics hauran de ser USB-C a finals d'any

La normativa inclou tauletes, auriculars i càmeres digitals, però deixa fora els ordinadors portàtils, que tindran marge fins al 2026

Redacció/AgènciesActualitzat

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat la modificació del reglament sobre la comercialització d'equips radioelèctrics, un canvi que provocarà que a partir del 28 de desembre del 2024 tots els nous carregadors d'aparells electrònics venuts a Espanya hauran de ser USB tipus C.

D'aquesta manera, a partir d'aquella data tots els carregadors de telèfons mòbils, tauletes i càmeres, entre altres dispositius, hauran de ser de tipus C per oferir "més comoditat a l'usuari", ha remarcat el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá.

A més, s'estableix la possibilitat d'adquirir aquests aparells sense el dispositiu de càrrega, amb la intenció de reduir els residus electrònics i el seu impacte mediambiental.

Per als ordinadors portàtils, la modificació del reglament preveu que l'obligació entri en vigor l'abril del 2026.

Aquesta és la llista completa d'aparells que s'han d'adaptar a la nova normativa:

  • Telèfons mòbils
  • Tauletes
  • Càmeres digitals
  • Auriculars, auriculars amb micròfon i auriculars interns (de l'estil dels AirPods d'Apple)
  • Videoconsoles portàtils
  • Altaveus portàtils
  • Lectors de llibres electrònics
  • Teclats i ratolins
  • Sistemes portàtils de navegació, tipus GPS

Els carregadors tipus C són els que tenen més amplada que els MiniUSB o MicroUSB, que ha anat substituint en molts dispositius.  

La nova regulació arriba després que el Parlament Europeu posés en el punt de mira companyies com Apple, que va resistir-se fins al final a equiparar els seus carregadors amb els de les altres companyies.

Segons l'Eurocambra, la unificació permetrà als consumidors europeus estalviar-se fins a 250 milions d'euros l'any en compres de carregadors innecessaris.

L'objectiu és reduir també les 11.000 tones de deixalles electròniques que es calcula que es generen cada any per productes com els carregadors.

El 2009, la Comissió Europea va assolir un acord voluntari amb els principals fabricants de dispositius mòbils que va permetre reduir de trenta a tres els carregadors existents: l'USB 2.0 Micro B, l'USB-C i, fins fa poc, el Lightning, exclusiu d'Apple.

El pacte, però, va expirar el 2014. I el setembre del 2021 l'executiu comunitari va llançar la nova proposta que començarà a aplicar-se a Espanya.

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut