Jacques Delors va ser un dels impulsors del Tractat de Maastricht (Reuters)

Mor Jacques Delors, pare de l'euro i expresident de la Comissió Europea, als 98 anys

Va ser un dels impulsors del Tractat de Maastricht i va liderar la CE entre el 1985 i el 1995

RedaccióActualitzat

Jacques Delors, pare de l'euro i una de les grans figures del socialisme francès, ha mort al seu domicili de París als 98 anys. Ho ha anunciat a alguns mitjans francesos la seva filla, exministra socialista i actual alcaldessa de Lilla, Marine Aubry.

Delors va ser un dels impulsors del Tractat de Maastricht, un dels acords fundacionals que van portar a la creació de la Unió Europea el 1993. A més, durant el seu mandat, va negociar l'ingrés d'Espanya i Portugal a la Unió el 1986.

La seva carrera política va començar l'any 1969, quan el primer ministre francès el va incloure en el seu gabinet. Cinc anys després es va afiliar al Partit Socialista Francès, aconseguint un escó al Parlament Europeu en les primeres eleccions per sufragi universal d'aquesta institució.

Posteriorment, va ocupar el Ministeri d'Economia durant la presidència de François Mitterrand entre el 1981 i el 1984.

El següent pas va ser, probablement, un dels més importants de la seva dilatada carrera. L'any 1985 és nomenat president de la Comissió Europea i es converteix, així, en el vuitè president de la història de la institució. Va estar al càrrec 10 anys, temps suficient per, entre moltes altres coses, promoure la creació del Llibre Blanc, que és el document amb les propostes d'accions de la Unió Europea en un camp específic, o impulsar el Tractat de Maastricht.

Jacques Delors va ser president de la Comissió Europea entre el 1985 i el 1995 (Francois Lenoir / Reuters)

El 1995, Delors va sacsejar la política del seu país quan va renunciar a presentar-se a les eleccions presidencials.

Emmanuel Macron, actual president francès, s'ha sumat als missatges de condol a través de les xarxes socials, destacant "el seu compromís, els seus ideals i la seva justícia".

El primer secretari del Partit Socialista de França, Olivier Faure, també ha indicat que Delors ha deixat "un llegat immens".

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaObituariFrançaComissió Europea
Anar al contingut