Mor l'escriptor Fernando Sánchez Dragó als 86 anys

Autor de més d'una quarantena de llibres, també va presentar i dirigir nombrosos programes de televisió

RedaccióActualitzat

L'escriptor Fernando Sánchez Dragó ha mort aquest dilluns als 86 anys d'un infart, segons han format fonts familiars. Va néixer a Madrid el 1936, tot i que deia ser fill adoptiu de Sòria des del 1992.

Autor de més d'una quarantena de llibres, entre assajos i novel·les, la majoria autobiogràfiques, Sánchez Dragó va rebre un Premi Ondas amb "El mundo por montera" i va ser Premi Nacional de Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura amb "Negro sobre blanco".

Entre les seves novel·les, destaquen títols com "El dorado", "Las fuentes del Nilo", "El camino del corazón", "La prueba del laberinto", Premi Planeta el 1992, o "Muertes paralelas".

Filòleg de formació, es definia com un home sense etiquetes i infatigable viatger, va ser enviat especial a l'Àsia, Àfrica i Amèrica. I va col·laborar en mitjans de comunicació, com ara El Mundo, Época, Onda Cero i la COPE.

També va presentar i dirigir nombrosos programes de televisió. Entre els quals, el 2017, el programa "Libros con uasabi" a TVE, on durant dos anys va abordar les novetats literàries de manera setmanal.

Un dels episodis més polèmics de la seva vida va ser amb la publicació de la novel·la "Dios los cría… y ellos hablan de sexo, drogas, España, corrupción…".  Escrivia això: "A Tòquio, un dia, em vaig topar amb unes 'lolitas', però no eren unes 'lolitas' qualssevol, sinó d'aquelles que es vesteixen com a putes, amb els llavis pintats, rímel, talons, minifaldilla... Tindrien uns 13 anys". I afegia: "Vaig pujar amb elles i les molt putes es van posar a fer torns. Mentre una se n'anava al vàter, l'altra se'm traginava".

Sánchez Dragó va mirar de justificar-se, afirmant que era un relat de ficció, però no es va estalviar les crítiques. 

Segons ell mateix explicava, en la seva joventut, a finals dels cinquanta i començaments dels seixanta, va lluitar contra el franquisme, fet que el va portar a patir 17 mesos de presó i set anys d'exili. Recentment, no amagava la seva proximitat amb l'extrema dreta.

Fernando Sánchez Dragó, en un acte de Vox el 2020
Fernando Sánchez Dragó, en un acte de Vox el 2020 (Europa Press)

Era patró d'honor de Disenso, la fundació presidida per Santiago Abascal, a qui lloava en el seu llibre "Santiago Abascal. La España vertebrada".

Una de les seves últimes aparicions públiques va ser a finals de març, en la moció de censura de Vox a Pedro Sánchez. De fet, va ser ell qui va proposar a Abascal la candidatura de Ramon Tamames.

Poca estona abans de morir, l'escriptor ha fet aquest últim tuit. Acompanyat amb la fotografia d'ell amb el seu gat, escriu: "El gat Nano em diu bon dia. Ell sap que al cap hi ha el secret de gairebé tot".

ARXIVAT A:
Obituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut