Mor l'exministre Josep Piqué als 68 anys

Ha mort a Madrid després d'una llarga carrera empresarial i política en què destaca el seu paper en els governs de José María Aznar

RedaccióActualitzat

Aquest dijous ha mort a Madrid als 68 anys Josep Piqué, el directiu empresarial i polític que va encapçalar el Partit Popular a Catalunya i va ser ministre en diversos governs d'aquest partit de l'època de José María Aznar, entre el 1996 i el 2003.

Piqué ha mort a l'Hospital 12 de Octubre de Madrid, i l'anunci l'ha fet la família en un comunicat en què ha remarcat "el dolor profund" que senten:

"La seva integritat personal, la seva fortalesa, el seu amor per la família, el treball i la seva lluita per la vida ens acompanyaran sempre."

La seva companya des del 2009, la periodista i empresària Gloria Lomana, ha expressat a Twitter agraïment per les mostres de suport que ha rebut després de saber-se la notícia:

Piqué va entrar al govern espanyol el 1996 com a ministre d'Indústria i Energia, cridat per Aznar, i el juliol del 1998 aquest el va nomenar portaveu del govern espanyol.

Al capdavant d'Indústria i Energia va ser l'encarregat de gestionar la privatització de grans empreses amb participació estatal, com Repsol, Telefónica i Endesa, i va preparar la liberalització del sector de l'electricitat.

Després de la victòria absoluta del PP en les eleccions de l'any 2000, en què va ser cap de llista del partit per Barcelona, Aznar el va nomenar ministre d'Afers Estrangers, càrrec en què va estar dos anys, i el 2002 es va encarregar del Ministeri de Ciència i Tecnologia.

Aquests càrrecs els va assumir primer com a independent, el 1999 es va afiliar al Partit Popular i el 2003 va deixar el govern espanyol per convertir-se en el candidat a la presidència de la Generalitat.

Va encapçalar el Partit Popular a Catalunya fins al juliol del 2007, i després va abandonar la política per tornar a l'activitat empresarial.


Fill de Vilanova i la Geltrú

Josep Piqué i Camps va néixer a Vilanova i la Geltrú el febrer del 1955, fill de l'últim alcalde franquista de la població, i va estudiar Econòmiques i Dret a la Universitat de Barcelona.

En política va començar com a militant en partits comunistes, primer a Bandera Roja i després al PSUC, i entre el 1986 i el 1988 va tenir la primera responsabilitat de govern com a director general d'Indústria de la Generalitat en un govern de Jordi Pujol.

Després d'aquesta primera etapa dedicat a la política institucional, va tornar a l'empresa privada, en concret a Ercros, que va presidir entre el 1989 i el 1992.

Quan va abandonar la carrera política al PP, el 2007, va assumir la presidència de l'aerolínia Vueling, que va encapçalar fins al 2013, any en què el van haver d'ingressar a un hospital de Madrid per una hemorràgia cerebral.

Posteriorment es va convertir en conseller delegat de la constructora OHL, càrrec que va exercir fins al 2016.

L'any següent es va convertir en membre del consell d'administració de SEAT i va presidir la comissió d'auditoria, i també el van nomenar conseller independent d'AENA.

Aquell mateix any va assumir la presidència de la companyia aèria ITP Aero, del grup Rolls-Royce.


Elogiat per companys de partit i també per polítics rivals

La patronal Foment del Treball ha lamentat la seva mort amb un comunicat en què l'han descrit com a "persona sàvia i afable":

"Lamentem la mort d'en Josep Piqué, exministre, persona sàvia i afable, d'àmplia visió econòmica i empresarial, i col·laborador de Foment en diversos camps, com en la comissió per l'ampliació de l'aeroport."


L'actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, l'ha definit com a "excel·lent professional", i també com a "català de soca-rel, gran espanyol i millor amic":


El seu company al Partit Popular Esteban González Pons l'ha recordat afirmant que "representava una forma intel·ligent de fer política":


I el president socialista de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha dit que el considera "un amic" i n'ha destacat "el gran sentit de l'humor" i "una energia que era contagiosa".

​El programa de Catalunya Ràdio "El suplement" el va entrevistar fa un any i mig, una entrevista en què Piqué va explicar el seu pas pels governs de José María Aznar, en particular durant la participació d'Espanya a la guerra de l'Iraq:

 

ARXIVAT A:
Obituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut