Mor als 56 anys Sinéad O'Connor, la veu de "Nothing compares 2 U"

La defunció l'ha anunciada la mateixa família de l'artista, que serà recordada com una de les veus més imponents del pop de les últimes dècades, però també pel seu activisme polític i un caràcter sovint qualificat d'inestable

RedaccióActualitzat

La cantaautora Sinéad O'Connor ha mort aquest dimecres, als 56 anys. La mateixa família de l'artista ho ha comunicat a la RTE, la televisió pública irlandesa.

O'Connor va assolir la fama mundial gràcies a la cançó "Nothing compares 2 U", un original poc conegut de Prince que va versionar l'any 1990 i que va ser reconegut com a single de l'any per la revista "Billboard".
 

Intèrpret d'un èxit universal

Nascuda Sinéad Marie Bernadette O'Connor el 8 de desembre del 1966 a Glenageary, al comtat de Dublín, va debutar amb l'àlbum "The lion and the cobra" el 1987.

Tot i que el disc va rebre bones crítiques, O'Connor no va triomfar internacionalment fins al segon disc, "I do not have what I haven't got" (1990), que va vendre set milions de còpies. El to desesperat de "Nothing compares 2 U", elevat per la veu lluminosa de la irlandesa, va aclaparar el món de la música.

 

O'Connor, l'agost de 2014, durant l'actuació al Cambridge Folk Festival (Wikimedia Commons/Bryan Ledgard)


Una personalitat marcada per l'activisme i la polèmica

O'Connor va ser coneguda per la seva actitud contestatària i políticament compromesa, que se solia associar a la imatge radical que oferia amb el cap sempre rapat.

El 1992 va protagonitzar un dels fets més polèmics de la història de la televisió, en estripar una fotografia del papa Joan Pau II al programa "Saturday Night Live" en horari de màxima audiència.


L'acte pretenia ser una protesta contra els abusos infantils a l'Església Catòlica, amb la qual cosa O'Connor es va avançar públicament diverses dècades a un problema vist avui de màxima actualitat. No obstant això, la cantant va rebre crítiques ferotges i la seva carrera com a superestrella pop va quedar lleugerament truncada.

La persona pública de Sinéad O'Connor sempre es recordarà associada a l'activisme en tota mena de causes polítiques i socials: en la lluita contra l'homofòbia, el racisme o l'abús infantil, i a favor de la unitat d'Irlanda o de l'alliberament de Palestina. En el pla religiós, va practicar el budisme, l'Islam i també el catolicisme: es va ordenar sacerdotessa de l'Església Tridentina Llatina, una secta no reconeguda pel Vaticà.
 

La família demana intimitat

Allunyada del primer pla del món de l'espectacle, O'Connor va mantenir una carrera artística prolífica, amb quinze discos publicats. El 2019 va aparèixer l'últim, "No mud no lotus".

En l'aspecte personal, a Sinéad O'Connor la sobreviuen dos fills, una filla i una néta. Un quart fill, encara adolescent, es va suïcidar el gener del 2022, fet que va deixar l'artista en una profunda depressió. O'Connor mai va ocultar que patia depressions periòdiques i el 2007, en la reaparició a televisió nord-americana, va revelar a Oprah Winfrey que li havien diagnosticat un trastorn bipolar.

La causa de la mort de Sinéad O'Connor no s'ha especificat en el comunicat emès per la família, on tan sols es demana "intimitat en un moment tan difícil".

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut