Mor Josep Bastons, fundador de Peix Fregit i autor d'havaneres com "Mariner de terra endins"

Va compondre gairebé més d'un centenar d'havaneres i va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi

RedaccióActualitzat

Va ser el líder carismàtic i un dels fundadors del grup d'havaneres Peix Fregit. Josep Bastons Fàbrega ha mort als 96 anys a Palafrugell, la seva vila natal. Deixa enrere un gran llegat en la música marinera i de taverna de Catalunya.

És l'autor de la melodia de "Mariner de terra endins", l'havanera més popular d'una prolífica i reconeguda trajectòria. Amb lletra de Narcisa Oliver, va escriure-la el 1977, tres anys després de fundar el grup.

Serà recordat per ser el compositor de més d'un centenar de cançons de diferents lletristes, que posteriorment els millors grups d'havaneres han adaptat. Seves són, també, "Tamariu" o "Lola la tavernera".

Un dels seus referents va ser l'autor de "La gavina", Frederic Sirés. Però a banda de deixar petjada a la guitarra, Bastons va ser vocalista de les orquestres Primavera, La Principal de Palafrugell i la Meravella. Més tard, va fundar la cobla orquestra Costa Brava.

Homenatge a una prolífica trajectòria

Tapisser per tradició familiar i músic per vocació, ha estat homenatjat en diverses ocasions. La darrera, en la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell del 2022.

Fa sis anys, quan en va fer noranta, el món de la música el va reconèixer amb el disc L'home de la guitarra, on veus com la d'Arnau Tordera, Gemma Humet o Cris Juanico, entre d'altres, van versionar les seves havaneres.

L'any 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Honor de la Vila de Palafrugell, dos guardons que posen de manifest la rellevància de la seva guitarra havanera.  

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut