Mor als 71 anys Joan B. Culla, historiador de capçalera de la Catalunya contemporània

Professor, escriptor, articulista i molt lligat als mitjans de comunicació, Culla va ser professor d'Història a la UAB durant 46 anys

RedaccióActualitzat

L'historiador Joan B. Culla ha mort als 71 anys després de més d'un any de lluita contra un càncer. Professor, escriptor, articulista, estudiós de la Catalunya contemporània i observador de l'actualitat política des dels mitjans de comunicació, també va estar molt present a TV3.

Doctor en Història Contemporània, Culla va ser professor d'Història a la facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona durant 46 anys, per on van passar més de 10.000 alumnes.

Va tenir experiència als estudis de Miramar de TVE, a Montjuïc, al costat d'altres il·lustres, com Borja de Riquer o Salvador Alsius, amb qui treballava a la UAB, abans de tenir la seva oportunitat a TV3.

Els programes "Millenium", "Polèmic" i fins i tot l'"Àngel Casas Show" van comprovar la seva capacitat comunicativa. Fins i tot va tenir programa propi, la sèrie documental "Segle XX", al canal 33.

La seva adaptació a la televisió va ser definitiva quan Josep Cuní el va fer tertulià setmanal a "Els matins" de TV3 a partir del 2004, una decisió que van seguir els seus successors, fins al punt de ser present al programa durant pràcticament 20 anys, de manera quasi ininterrompuda.

Columnista infatigable, amb més de dos mil articles, va tenir temps per escriure una vintena de llibres d'investigació, començant pels partits dels anys 30, passant pels estudis d'Esquerra Republicana o el Partit Popular.

Algunes de les obres més destacades són "El catalanisme d'esquerra (1928-1936)", "El republicanisme lerrouxista a Catalunya (1921-1923)", "Joan Casanelles i Ibarz", "Unió Democràtica de Catalunya. El llarg camí (1931-2001)", "La dreta espanyola a Catalunya", "Breu història del sionisme", "Esquerra Republicana de Catalunya 1921-2012. Una història política" i les memòries "La història viscuda".

Culla va rebre recentment, emocionat, un multitudinari homenatge a Barcelona, amb una representació destacada de la classe política, social i acadèmica del país.

ARXIVAT A:
Obituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut