Bacharach durant un concert al Festival de Glastonbury, l'any 2015 (Reuters / Dylan Martinez)
Bacharach durant un concert al Festival de Glastonbury, l'any 2015 (Reuters / Dylan Martinez)

Mor Burt Bacharach, autor d'èxits com "I say a little prayer" o "Walk on by"

Guanyador de tres premis Oscar i sis Grammy, va col·laborar amb artistes com Aretha Franklin, Tom Jones, The Carpenters o The Beatles

Actualitzat

El músic nord-americà Burt Bacharach, un dels grans compositors de tots els temps, ha mort als 94 anys.

La música de Bacharach va marcar la dècada dels 60 i 70 i la cultura pop amb cançons com "I say a little prayer""What the world needs now is love""Walk on by" o "Raindrops keep fallin' on my head".

Dionne Warwick va ser la seva musa, que va interpretar moltes de les seves cançons, entre les quals "Do You Know the Way to San Jose" o "I say a little prayer":

Bacharach i Dionne Warwick, durant una actuació a Los Angeles l'any 2012
Bacharach i Dionne Warwick, durant una actuació a Los Angeles l'any 2012 (Reuters / Jonathan Alcorn)

A finals dels 90, la cançó es va fer encara més popular quan va aparèixer a la comèdia romàntica "La boda del meu millor amic", protagonitzada per Julia Roberts:


Al llarg de la seva trajectòria, va guanyar tres premis Oscar i sis premis Grammy.

Bacharach, amb un premi Grammy l'any 2006
Bacharach, amb un premi Grammy l'any 2006 (Reuters)

De les gires amb Marlène Dietrich a Hollywood

Bacharach va néixer el maig de 1928 a Kansas City, però de ben petit es va mudar amb la família a Nova York, on es va apassionar per la música visitant diversos clubs de jazz.

De jove, va estudiar composició a diverses universitats dels Estats Units i posteriorment va treballar amb Marlène Dietrich, amb qui va anar de gira com a pianista.

L'any 1957 va començar a treballar amb el lletrista Hal David, amb qui va formar un duet mític. El seu primer èxit plegats va ser "The Story of My Life", enregistrada per Marty Robbins, però entre 1962 i 1968 van col·locar un total de 15 cançons en el Top 40 nord-americà.


Tots dos van guanyar-se el cor de Hollywood, amb cançons que van formar part de la banda sonora de pel·lícules com "Alfie" o "Casino Royale".

"Raindrops Keep Fallin' on My Head", interpretada per B. J. Thomas, es va incloure a la pel·lícula "Butch Cassidy and the Sundance Kid" (traduïda com a "Dos hombres y un destino") i va guanyar l'Oscar a millor cançó original l'any 1970. Amb el film protagonitzat per Paul Newman i Robert Redford també va guanyar l'estatueta a millor banda sonora.


L'any 1982 va guanyar un segon Oscar a millor cançó original per la cançó principal de la pel·lícula "Arthur, el solter d'or", interpretada per Christopher Cross:


Va col·laborar amb artistes com Aretha Franklin, Tom Jones, Elvis Costello, The Carpenters, Frankie Avalon o The Beatles, que van versionar "Baby It's You" al seu primer disc, "Please Please Me":


El líder dels Beach Boys, Brian Douglas, o l'ànima d'Oasis, Noel Gallagher, han manifestat la seva admiració per Bacharach. De fet, Gallagher va versionar "This guy's in love with you" tant amb la banda de Manchester com en solitari i fins i tot la va interpretar amb Bacharach en un concert al London Festival Hall:

 

Burt Bacharach, amb Barack Obama, en rebre el premi Gershwin de Cançó Popular que entrega la Biblioteca del Congrés
Burt Bacharach, amb Barack Obama, en rebre el premi Gershwin de Cançó Popular que entrega la Biblioteca del Congrés (Reuters / Jonathan Ernst)
ARXIVAT A:
ObituariMúsica
Anar al contingut