El CIS manté el PSOE com a guanyador el 23J

CIS: El PSOE tornaria a guanyar les generals amb el PP trepitjant-li els talons a mig punt

L'enquesta, feta després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M, situa Sumar, juntament amb Podem, al davant de Vox

RedaccióActualitzat

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions generals al Congrés segons l'últim baròmetre del CIS, fet després de la desfeta dels socialistes i la victòria del PP a les municipals i autonòmiques del 28M. Ho faria, però, només amb mig punt d'avantatge davant del PP, que li trepitjaria els talons.

Segons el Baròmetre d'Opinió de juny del Centre d'Investigacions Sociològiques, el PSOE obtindria un 31,2% dels vots i el PP, un 30,7%. La coalició Sumar passaria a ser la tercera força --integrant els vots de Podem--, amb un 14,3% de vots, al davant d'un Vox que es queda igual, amb un 10,6% de vots.

Reculada també dels partits independentistes: Esquerra obtindria un 1,8% de vots, només dues dècimes per sobre de Junts, que tindria un 1,6% de suports. La CUP, que va decidir presentar-se a les eleccions amb el suport del 61% de la militància, aconseguiria un 0,5%.

Els dos grans partits a l'estat espanyol creixen en relació amb el baròmetre de maig, un cop han passat els comicis del 28M i després que Cs anunciés la decisió de no presentar-se a les eleccions generals. De fet, en aquesta enquesta, el CIS ja no pregunta per Ciutadans.
 

La primera enquesta després del 28M

És la primera enquesta després de les eleccions municipals, en què el PP va superar el PSOE a Espanya i es va fer abans de l'anunci d'acord entre Sumar i Podem per anar junts a les eleccions espanyoles. Pedro Sánchez va assumir els mals resultats del seu partit "en primera persona" i l'endemà mateix va decidir avançar les eleccions generals al 23 de juliol.

Els populars incrementen més l'estimació de vot, ho fan 3,5 punts, mentre que els socialistes creixen 2,1 punts. D'aquesta manera, la distància entre el PSOE i el PP es redueix dels 1,9 als 0,5 punts en un mes.

El projecte de Yolanda Díaz, el tercer en intenció de vot, creix dos punts integrant Podem, però és menys del que els donava per separat fa un mes.

L'avançament electoral ha sacsejat tot el tauler polític, en plenes negociacions per formar govern en ajuntaments, diputacions i comunitats autònomes.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut