Sánchez considera que Puigdemont "ha d'assumir la realitat" dels resultats del 12M
Sánchez considera que Puigdemont "ha d'assumir la realitat" dels resultats del 12M (EFE/Chema Moya)

Sánchez descarta "completament" fer Puigdemont president

El president del govern espanyol demana al cap de llista de Junts que assumeixi que no hi ha majoria independentista al Parlament

RedaccióActualitzat

"La meva lectura és que els catalans i les catalanes, amb el seu vot [el 12 de maig], han dit: 'S'ha acabat, cal obrir un nou temps.'" Així ha valorat Pedro Sánchez els resultats de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge, que van donar la victòria a la llista del PSC encapçalada per Salvador Illa.

Uns resultats que el porten a descartar "completament" la possibilitat de fer president Carles Puigdemont, una possibilitat defensada repetidament pel candidat de Junts aquesta setmana.

El president del govern espanyol ha argumentat en una entrevista a La Sexta que "l'independentisme, per primera vegada en 40 anys, no suma una majoria parlamentària" i que "l'opció que va guanyar les eleccions ha apostat clarament per l'entesa, per l'acord i per la convivència".

També que al Parlament "hi ha una opció progressista majoritària, de 68 escons".

Per tot plegat, Sánchez considera que "Puigdemont ha d'assumir la realitat" i assumir que "no li sumen els números per ser elegit president en el nou Parlament de Catalunya".

Sempre "pot fer com [Alberto Núñez] Feijóo", ha afegit, "i dir allò que no és president perquè no vol", en referència a la investidura fallida del president del PP després de les eleccions del 23 de juliol.
 

Montero insta el PP a facilitar la investidura d'Illa

Qui sí que ha marcat un camí cap a una possible investidura al Parlament és María Jesus Montero. La vicepresidenta del govern i vicesecretària del PSOE ha instat el Partit Popular a deixar via lliure per a la investidura de Salvador Illa: "l'única possibilitat a Catalunya és que Salvador Illa pugui ser capaç d'arribar a un acord i el PP hauria de facilitar qualsevol governabilitat en què ells no puguin sumar per erigir-se com una alternativa".

La dirigent socialista ha carregat durament contra la posició de Feijóo després dels resultats a Catalunya: "no s'entén que el PP celebri uns resultats que el col·loquen en el 10% dels vots".

La dirigent socialista ha insistit que "hi ha un mandat clar perquè Salvador Illa sigui president" i, respecte a les negociacions per a una investidura, ha dit que "s'ha de donar temps a que les formacions polítiques assimilin, digereixin i interpretin els resultats de les urnes".

 

 

ARXIVAT A:
JuntsPSCPSOECarles PuigdemontPedro SánchezEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut