Alerta dels esplais per l'ofec administratiu que perjudica les acampades de l'estiu

El govern crea una borsa alternativa de terrenys per fer campaments a la natura i garanteix una línia d'ajudes per al cost dels estudis d'inundabilitat

RedaccióActualitzat

S'acosta l'època de més campaments i les entitats que els organitzen han denunciat que 8.000 infants i joves no podran fer les acampades com les tenien previstes, per les restriccions i l'exigència de permisos en zones properes a rius. L'Agència Catalana de l'Aigua prohibeix instal·lar-se a menys de 100 metres de la llera d'un riu, per risc d'inundació.

La mesura ha reduït a la meitat els terrenys on normalment acampen les entitats d'associacionisme educatiu, perquè 79 dels 156 terrenys no tenen, de moment, l'autorització necessària. Calculen que són 8.000 els afectats directes o 12.000 si comptem els nens i adolescents que hauran de compartir espai si cal reubicar-los.

És la situació que han explicat, en una roda de premsa conjunta, Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Esplais Catalans i el Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans.

Les famílies s'acomiaden dels nens que marxen de colònies en una imatge d'arxiu(ACN/Laia Mariné)

El cost dels permisos

"Hem d'estar preocupats pel risc d'incendi i per les pluges torrencials, que cada cop seran més", ha explicat Maria Vilàs, com a portaveu d'aquestes entitats.

Per certificar que les parcel·les no són inundables, l'ACA exigeix uns estudis hidràulics, ja que la cartografia de zones inundables feta fins ara no cobreix tot el territori català. El cost l'han d'assumir les entitats, que han explicat que "els tràmits poden costar entre 150 i 300 euros i l'estudi hidràulic pot arribar als 3.000 euros".

La resposta de la Generalitat

Les entitats asseguren que el procés per aconseguir les autoritzacions pertinents el van iniciar l'estiu passat, però que la resposta de la Generalitat els arriba setmanes abans de la campanya d'estiu, que comença el 21 de juny, i es queixen que ara han de treballar a correcuita per reubicar tothom.

Per desencallar la situació, el govern ha anunciat la creació d'una borsa alternativa de terrenys d'acampada per garantir els campaments juvenils.

Pel que fa als costos, la Direcció General de Joventut ha obert una línia d'ajuts per sufragar els estudis hidràulics d'inundabilitat d'aquells terrenys que ho requereixin per poder rebre l'autorització per part de l'ACA, d'acord amb la normativa vigent.

 

ARXIVAT A:
Educació Infància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut