Arrimadas i Bal, durant el ple al Congrés dels Diputats
Arrimadas i Bal, durant un ple al Congrés dels Diputats (EFE/Javier Lizon)

Ciutadans no es presentarà a les eleccions generals després de la debacle a les municipals

El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, assegura que "els espanyols no ens veuen com una alternativa política transformadora per al país"

RedaccióActualitzat

Ciutadans desapareixerà del Congrés dels Diputats i del Senat després de les eleccions generals del 23 de juliol, almenys de moment. El comitè nacional del partit ha ratificat la decisió de la direcció i no es presentarà als comicis, després de la patacada de les eleccions municipals de diumenge.

El secretari general, Adrián Vázquez, ha admès que el "missatge va ser molt clar" i entenen que ara "els espanyols no ens veuen com una alternativa política transformadora per al país".

Vázquez ha afegit que "no ens rendim", perquè "hi ha espai per a les idees de centre liberals" i ha anunciat que, des d'avui mateix, inicien "un procés de rearmament". "Avui comença tot", ha afirmat, abans d'anunciar que al juliol faran un "gran congrés nacional" de Ciutadans.

"Estarem preparats per tornar a ser decisius i transformar el país que tant estimem", ha dit el secretari general després d'un comitè que s'ha allargat tres hores. Ciutadans el va convocar d'urgència després que Pedro Sánchez anunciés la convocatòria electoral.
 

Desfeta electoral el 28M

Després de les eleccions de diumenge, Ciutadans ha deixat de tenir representació a pràcticament tots els ajuntaments catalans. Va obtenir només 10 regidors i 36.710 vots. A les anteriors eleccions municipals, la formació taronja va aconseguir 245 regidors i 291.970 vots.

A escala estatal, només van rebre l'1,35% dels vots. El partit ha desaparegut a totes les comunitats autònomes on hi havia eleccions i també a l'Ajuntament de Madrid, on fins ara comptava amb Begoña Villacís com a vicealcaldessa del popular José Luis Martínez-Almeida.

Ciutadans ha anat encadenant mals resultats des del novembre del 2019, quan a les eleccions al Congrés dels Diputats només van aconseguir 10 diputats, molt lluny dels 57 que havien obtingut en les mateixes eleccions de l'abril del 2019.

La formació taronja també va tenir una intensa davallada pel que fa al suport electoral el 14F, amb Carlos Carrizosa com a cap de llista. Es va situar en setena posició, amb 6 diputats i el 5,5% dels vots.

Un panorama molt diferent del de les eleccions del 2017, en què la formació taronja encapçalada per Inés Arrimadas --que aleshores tenia poc més de deu anys d'història-- va guanyar per primera vegada unes eleccions amb més d'un milió de vots.

Aquest diumenge, en una roda de premsa des de la seu del partit a Barcelona, el màxim responsable del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, va demanar que "ningú doni per mort" Cs i va garantir que la formació "seguirà estant al peu del canó lluitant pels seus principis".

ARXIVAT A:
CsEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut