Pedro Sánchez ha convocat eleccions anticipades per al 23 de juliol (EFE/Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Pedro Sánchez avança les eleccions generals al 23 de juliol després dels resultats del 28M

El president del govern espanyol assumeix els resultats "en primera persona" i fonts del PSOE asseguren que hi haurà primàries

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dilluns al matí a les escales del palau de La Moncloa per convocar eleccions generals anticipades, que es faran el diumenge 23 de juliol, d'aquí a vuit setmanes.

"He comunicat al cap de l'Estat la decisió de convocar un Consell de Ministres aquesta mateixa tarda per dissoldre les Corts i procedir a la convocatòria de les eleccions generals, en ús de la prerrogativa que la Constitució atribueix al president del govern."

Un Consell de Ministres extraordinari s'ha reunit aquest mateix dilluns a les 4 de la tarda i ha aprovat la convocatòria d'eleccions avançades, que apareixerà publicada al Butlletí Oficial de l'Estat aquest dimarts, 54 dies abans que se celebrin.

Serà la primera vegada que unes eleccions generals es fan en ple estiu, el juliol o l'agost. A més, estableix la data límit de constitució del Congrés dels Diputats i el Senat al voltant del 17 d'agost.

Les últimes generals, que van revalidar Sánchez al capdavant del govern espanyol, es van fer el 10 de novembre del 2019. Havia arribat a La Moncloa un any i mig abans, mitjançant una moció de censura a Mariano Rajoy, la primera que ha prosperat al Congrés dels Diputats des de la recuperació democràtica.

"He pres aquesta decisió a la vista dels resultats de les eleccions celebrades ahir", ha explicat Sánchez en una declaració institucional de 3 minuts l'endemà que el PP ha passat per davant del PSOE en les eleccions municipals i en les autonòmiques celebrades en 12 comunitats i a Ceuta i Melilla, un tomb electoral que ha arribat en any d'eleccions generals.

"Com a president del govern i com a secretari general del PSOE assumeixo en primera persona els resultats i crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat democràtic a la voluntat popular."

"Crec que el millor és que els espanyols i les espanyoles es pronunciïn sense demora per definir el rumb polític del país", ha dit Sánchez per tancar la seva compareixença, després d'haver defensat que "només hi ha un mètode infal·lible per resoldre els dubtes" generats pels resultats de les municipals.

Abans que el conjunt de la ciutadania, Sánchez s'haurà de sotmetre a un procés de primàries dins del PSOE, segons han confirmat fonts del partit.


Eleccions anticipades l'endemà d'un tomb electoral

El Partit Popular ha estat la força més votada a tot Espanya en les eleccions municipals, en què ha obtingut més de 760.000 vots més que el PSOE. Fa quatre anys, en canvi, els socialistes van obtenir 1.600.000 vots més que els populars.

 

Pel que fa a les autonòmiques, ha obtingut majoria absoluta a l'Assemblea madrilenya, i ha estat la força més votada a les Corts valencianes i al Parlament balear, on suma majoria absoluta amb l'extrema dreta de Vox, que ha guanyat diputats. Les llistes del PP també han estat les més votades als parlaments de Múrcia, Cantàbria i La Rioja.

I podrien governar a Extremadura tot i que el PSOE ha estat la llista més votada.

Sánchez ha fet la declaració institucional a l'exterior de La Moncloa

En aquest sentit, Sánchez ha lamentat, durant la seva compareixença, que "magnífics presidents i presidentes autonòmics i alcaldes i alcaldesses socialistes es veuran desplaçats" malgrat que han fet "una gestió impecable" i que "molts han vist incrementat el seu suport".

També que "nombroses institucions" passaran a ser governades per "noves majories conformades pel PP i Vox".


En plena presidència espanyola de la Unió Europea

Ha valorat que Espanya "encara un camí clar de creixement, de creació d'ocupació i de cohesió social" i ha defensat que "el govern ha tirat endavant les grans reformes compromeses en el discurs d'investidura".

Sánchez s'ha referit també a la presidència de torn de la Unió Europea, que correspon a Espanya el segon semestre de 2023. Les eleccions, per tant, se celebraran tres setmanes després que Sánchez l'assumeixi.

De fet, la cerimònia oficial es farà el 10 de juliol, i Sánchez compareixerà al Parlament Europeu el 13. Tots dos actes es faran, per tant, en plena campanya electoral, que començarà el divendres 7 de juliol i acabarà el divendres 21. I podria ser, per tant, que hi hagués canvi de president de torn a mitja presidència europea.


Evitar mig any de precampanya

Sánchez, en definitiva, ha decidit avançar eleccions per mirar de limitar els danys de gairebé mig any de precampanya marcats per la formació de governs autonòmics del PP amb Vox, que pot mirar de convertir en un crit d'alerta sobre la dreta i l'extrema dreta. També per la pèrdua de municipis importants, per part del PSOE i per part del soci minoritari, Unides Podem, amb el qual hi ha hagut discrepàncies importants els últims mesos, a més.

Les eleccions generals anticipades es faran d'aquí vuit setmanes

Els mals resultats autonòmics també han debilitat la seva posició davant dels anomenats barons, alguns dels quals ja eren crític amb ell.

Ell mateix ha admès, en la seva compareixença, que "encara que les votacions d'ahir tenien un abast municipal i autonòmic, el sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà".


Díaz assumeix el repte

Poc després de la compareixença de Sánchez, Yolanda Díaz ha estat la primera a reaccionar a l'avançament electoral. Ha coincidit amb el president del govern espanyol que "el missatge rebut ahir a la nit va ser molt clar". 


Per això, en un missatge a Twitter, defensa que "cal fer les coses d'una altra manera" i "sense distraccions" i anuncia: "Des d'aquest mateix moment estem treballant per guanyar" el 23 de juliol.

"Assumeixo el repte", rebla la vicepresidenta segona del govern espanyol, líder de Sumar.

Un repte que passa per mirar de tancar un acord electoral amb Unides Podem en deu dies, el termini que estableix l'article 44.2 de la llei electoral per formalitzar coalicions:

"Els partits i federacions que estableixin un pacte de coalició per concórrer conjuntament a una elecció han de comunicar-ho a la Junta competent en els deu dies següents a la convocatòria."


Belarra defensa la unitat

La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, també ha defensat la unitat de l'esquerra i ha assegurat que el partit ja està treballant per la "notícia que la gent està esperant"

En una compareixença davant dels mitjans en què no ha acceptat preguntes, ha declarat que volen "fer el que millor sabem fer, que és remuntar i revalidar la confiança".


Feijóo demana una "majoria clara" per governar

Al PP, l'avançament electoral els ha agafat per sorpresa quan la cúpula del partit estava reunida a Gènova, després de la qual Alberto Núñez Feijóo ha sortit a fer una breu compareixença. 

Ha defensat el 28M Espanya ha fet "el primer pas per obrir un nou cicle polític" i que és l'hora que "una política frívola i que fractura cedeixi el pas a una altra responsable i que uneixi a la societat".

Alberto Núñez Feijóo ha demanat suport per liderar el canvi polític (EFE/Javier Lizón)

Per això, no ha dubtat a demanar "una majoria clara, incontestable i contundent per iniciar un nou rumb" després de "cinc anys per oblidar"

"Ofereixo un govern preparat, demano al meu país una oportunitat en nom de la moderació, de la serenitat i del respecte institucional", ha dit també Feijóo, que ha tancat la seva intervenció gairebé demanant el vot:

"Demano la confiança dels ciutadans per ser el pròxim president del govern d'Espanya", ha dit, abans d'obrir un breu torn de preguntes en què ha explicat que diumenge Santiago Abascal va felicitar-lo i que aquest matí han parlat per telèfon.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezEleccions municipals 2023Eleccions autonòmiques 2023Eleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut