El líder dels populars en el seu despatx de Génova, aquest dilluns

Feijóo nega que una amnistia permeti cap reconciliació: "És rellançar la independència"

El líder dels populars confirma que si Pedro Sánchez en presenta un projecte de llei al Congrés, el seu partit el recorrerà davant el Tribunal Constitucional

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha ratificat aquest dilluns que el seu partit recorrerà davant el Tribunal Constitucional una eventual llei d'amnistia, en el cas que Pedro Sánchez la impulsi al Congrés a canvi dels vots dels partits independentistes per ser reelegit president del govern espanyol.

Ho ha dit en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", on ha assegurat que una llei d'amnistia no és un pas cap a la reconciliació, sinó que suposa "rellançar la independència":

"Aquí no s'està pactant cap tipus de reconciliació, s'està tancant una transacció política. Els afectats no han dit que tornaran a la llei, sinó que han dit que tornaran a reactivar l'incompliment de la llei a través de declaracions d'independència. Això no és enterrar la independència, és rellançar la independència. No és ni convivència ni reconciliació."


Defensa un "bilingüisme cordial" a Catalunya

Feijóo, que ha assegurat que Catalunya és, per al Partit Popular, "la comunitat autònoma prioritària sobre el més prioritari", ha dit que no recórrer aquesta llei seria "de covards":

"La llei d'amnistia és incompatible amb l'ordenament jurídic espanyol i la recorrerem. Tot allò que és injust ho hem de recórrer o serem còmplices d'una injustícia i ser-ho és un acte d'absoluta covardia, a més de ser injust."

El líder dels populars ha defensat la seva participació en la manifestació contra la llei d'amnistia d'aquest diumenge a Barcelona perquè assegura que està "amb la igualtat dels ciutadans, amb la democràcia, la Constitució, la paraula donada, l'Estatut i amb els programes electorals amb els quals ens hem presentat a les eleccions". I ha negat que evités sortir a cap foto amb el líder de Vox, Santiago Abascal: "Ni l'he defugit ni l'he buscat."

Alberto Núñez Feijóo, aquest diumenge, a la manifestació a Barcelona contra una eventual llei d'amnistia (ACN/Ariadna Comas)

El president del Partit Popular ha reconegut que Catalunya és el territori amb "la pressió fiscal més gran d'Espanya" i ha lloat "la riquesa cultural inqüestionable" del català una llengua que, ha afirmat, "hem de cuidar perquè és una de les llengües espanyoles amb la qual ens entenem el conjunt dels espanyols i 500 milions de persones més".

"És lògic que hi hagi un bilingüisme cordial a Catalunya entre les dues llengües que tenen els catalans i no una imposició d'una sobre l'altra."

Feijóo ha lloat també la "lleialtat" de Junts, que, assegura, ha dit en públic el mateix que van exigir als negociadors del PP en privat quan se'ls van demanar el vot per investir el líder dels populars com a president del govern espanyol, una investidura que Feijóo va perdre:

"Van parlar d'amnistia, del català com a llengua oficial al Congrés, d'un referèndum a Catalunya. No han mentit. Ens han dit el mateix que a Sánchez, però jo no he acceptat aquestes propostes com a preu per ser president del govern i Sánchez, sí."

Feijóo ha tornat a defensar l'aplicació del 155 a Catalunya l'octubre del 2017 i ha negat que aquella estratègia fos un fracàs de la política.


Feijóo manté la proposta a Sánchez d'un "pacte d'estat"

Aquest dilluns, és el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, qui comença la seva ronda de contactes amb els partits per buscar suports per a la seva reelecció a La Moncloa. I ho fa, justament, amb una trobada amb Alberto Núñez Feijóo, aquesta tarda.

Feijóo ha assegurat que hi va només "per parlar d'investidura" i que el pacte d'estat que li va proposar en el seu moment, que era que governi la llista més votada, "segueix vigent".

Fonts del PSOE asseguren però que, en aquesta trobada, Sánchez no demanarà a Feijóo el vot dels populars, però sí que aixequin el bloqueig de cinc anys a la renovació del consell general del poder judicial.

Aquí es pot seguir l'entrevista sencera que li ha fet Ricard Ustrell al líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo:

Abans de la reunió amb Feijóo, Pedro Sánchez ha tingut una trobada a Ferraz amb els màxims representants dels sindicats UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, respectivament, que li han demanat avenços en drets socials i laborals, si aconsegueix la reelecció.


Aragonès coincideix amb la proposta de Sumar

Mentrestant, des de Sumar, emplacen el PSOE a negociar amb ells i amb Junts l'amnistia a partir de la proposta del grup de juristes que els de Yolanda Díaz presentaran aquest dimarts a Barcelona. Una proposta que situen com a punt de partida, segons ha explicat el negociador de Sumar, Ernest Urtasun:

"Ens donaran el marc de la constitucionalitat, del que creuen que és l'abast i la resta de detalls i això, que és un document de treball, ens ajudarà en la negociació que ja estem duent a terme amb Junts, amb el PSOE, amb la festa de formacions."

De moment, qui ja s'hi ha pronunciat és el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que coincideix amb Sumar amb les accions i el període que hauria d'incloure aquesta llei.

Per Aragonès, "la independència ha de ser una opció" i ha de formar part de les negociacions (CCMA)

En una entrevista a TVE, Aragonès ha dit que la proposta hauria d'incloure "tots els anys que ha durat el Procés independentista, des del 2013, previ a la consulta del 9N, fins al dia d'avui.

"El compromís i l'opinió de Sumar és interessant, però el que serà determinant serà la proposta que hi hagi sobre la taula per part del partit socialista"

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ja ha fet saber que la proposta de Sumar no és la del PSOE. El document dels seus antics socis de govern --que encara no és definitiu-- planteja incloure les accions per garantir tant la consulta del 9 de novembre de 2014 com el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Fins ara, Esquerra Republicana no s'hi havia pronunciat. Només ho havia fet Junts per Catalunya, que també veuria amb bons ulls la proposta de la formació de Yolanda Díaz.

 

 

ARXIVAT A:
PPAlberto Núñez FeijóoAmnistiaInvestidura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut