L'obra de l'artista Vincent Namatjira i imatge real de Gina Rinehart
L'obra és de l'artista Vincent Namatjira i forma part de la mostra "Australia in colours"

La dona més rica d'Austràlia demana retirar un retrat seu d'un dels museus més importants

El retrat de la multimilionària Gina Rinehart forma part d'una col·lecció de l'artista Vincent Namatjira a la National Gallery de Canberra, que manté l'obra exposada

RedaccióActualitzat

Un retrat, el de la dona més rica d'Austràlia, ha provocat una polèmica al país en què ha entrat fins i tot l'Associació Nacional de Natació. 

Tot ha començat quan, segons els mitjans locals, la multimilionària Gina Rinehart, que ha donat desenes de milions de dòlars australians als nedadors del país, ha demanat a una galeria de Canberra, la National Gallery, que retiri un retrat seu

Forma part d'una exposició de l'artista Vincent Namatjira amb el títol "Australia in colour"  --"Austràlia en color"--. Penja en una paret groga, entre una sèrie de 21 retrats més de personalitats influents al país, com el rei Carles III, la reina Elisabet II o l'exprimera ministra australiana Julia Gillard. 

Tot amb un estil, el de l'artista aborigen Namatjira, que sembla que no ha agradat a l'hereva de la mineria australiana. Per això, diu la premsa, ha demanat a la National Gallery que retiri el retrat de la mostra, que es pot visitar des del març i fins a l'estiu.

Exposició "Australia in colour" de l
El retrat forma part de l'exposició "Australia in colour" de l'artista Vincent Namatjira (Lukas Coch/AAP)

Tot plegat ha generat un debat sobre la llibertat artística. I hi ha entrat el campió olímpic en natació Kyle Chalmers. "Crec que mereix ser elogiada i considerada molt millor de com es mostra al retrat", ha declarat. 

Afirmació que també ha defensat la Swimming Queensland, la federació australiana de natació. Ha fet arribat una carta a la National Gallery demanant que valori l'opció de retirar el dibuix de qui descriuen com la "salvadora" de la natació.
 

"Pinto el món tal com el veig"

La galeria el manté penjat i, sense confirmar la petició de Gina Rinehart, s'ha limitat a celebrar que es parli de l'art que exposen: "Presentem obres d'art al públic australià per inspirar la gent a explorar, experimentar i aprendre sobre l'art."

Per la seva banda, l'artista, que el 2020 es va convertir en la primera persona indígena a guanyar el concurs de retrats més important d'Austràlia, el Premi Archibald, ha emès un comunicat en què afirma: "Pinto el món tal com el veig."

"A la gent no cal que li agradin els meus quadres, però espero que es prenguin el temps per mirar i pensar", afegeix.

En un àudio a la web del museu sobre l'exposició, també diu: "He pintat persones importants que han influït en mi, sigui directament o indirectament, per a bé o per a mal."

ARXIVAT A:
Austràlia
Anar al contingut