Feijóo, abans de la segona votació de la seva investidura (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Feijóo torna a fracassar en l'intent de ser investit i ara arriba l'hora de Sánchez

El diputat de Junts Eduard Pujol ha votat a favor de Feijóo per error i el seu vot s'ha considerat nul

Actualitzat

Ni diputats díscols ni trencament de la disciplina de vot, però sí un error: el del diputat de Junts Eduard Pujol, que ha votat a favor de Feijóo en primera instància, autocorregint-se després. Únic gir de guió d'un titular que ja se sabia: el candidat popular ha tornat a perdre la votació d'investidura al Congrés.

Ha rebut, però, un resultat diferent del d'aquest dimecres. En total, 172 sís --els del PP, Vox, CC, UPN--, 177 nos i un vot nul, que és com la mesa ha acabat comptabilitzant el de Pujol, amb l'oposició del PP.

Aquest és el moment de la votació d'Eduard Pujol:

 

En suma, Feijóo tampoc ha sumat la majoria simple que li calia per convertir-se en president. 

Cap abstenció i una nova investidura fallida, que se suma a les altres tres que hi ha hagut al Congrés des de la recuperació de la democràcia: dues de Sánchez, el 2016 i el 2019, i una de Rajoy, el 2016.

Ha estat després d'un debat molt més breu que el que va precedir la primera votació. L'amnistia, i ara també l'autodeterminació, ha tornat a ser-hi molt present.

En el discurs brevíssim que ha obert la sessió, Feijóo ja admetia la derrota i plantejava les dues sortides possibles en el camí a La Moncloa: "El govern de la mentida o una repetició electoral". I ha apel·lat directament a Pedro Sánchez perquè, avui sí, parlés al Congrés: "Tingui la valentia que no va tenir dimarts", "per dir el que Espanya haurà de suportar si torna a ser president del govern".

I, sobretot, l'ha animat a aclarir sense filtres quina és la seva posició sobre una eventual amnistia i la celebració d'un referèndum, després que ERC i Junts li han reclamat "treballar per fer efectives les condicions per celebrar-lo" en una resolució aprovada al debat de política general al Parlament

"Amnistia, sí o no? Referèndum, sí o no? Jo dic no. I vostè, senyor Sánchez?"

Malgrat la interpel·lació directa, per part dels socialistes ha tornat a intervenir el diputat Óscar Puente, que, per cert, ha arribat una mica més tard del previst a Madrid per l'incident que ha tingut amb un altre passatger de l'AVE. Amb tot, l'exalcalde de Valladolid ha acusat el candidat popular de fer-los perdre el temps amb una investidura que se pressuposava fallida i que, malgrat tot, per al PP ha valgut la pena: "Es pot perdre una votació, però es pot guanyar un debat", ha dit la portaveu Cuca Gamarra.

Que ja som en la propera pantalla de la investidura també ho ha evidenciat el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha fet un discurs més dirigit a Sánchez que al candidat a la investidura: "Puigdemont és més coherent que vostè, perquè creu en alguna cosa, vostè no creu en res més que en vostè mateix i com mantenir-se al poder".

Sánchez felicita Óscar Puente
El diputat Óscar Puente ha tornat a parlar en nom del PSOE i Sánchez tampoc ha intervingut (EFE/Sergio Pérez)

ERC i Junts insisteixen en el referèndum

Per part d'ERC, la diputada Teresa Jordà ha insistit en les condicions dels republicans per investir un candidat: "Una vegada assolida l'amnistia, és el moment de fixar les condicions perquè Catalunya pugui votar". 

"Votar no és divisió. A Catalunya, votar és consens. I ara a Catalunya li toca ser Catalunya", ha insistit també des de Junts la diputada Miriam Nogueras.

Per cert, que en la seva intervenció, Jordà s'ha referit a la policia espanyola com a "piolins", recordant l'actuació per l'1-0 i el vaixell que va allotjar els agents desplaçats a Barcelona, fet que ha motivat les queixes de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, que ha reclamat a Francina Armengol que no s'inclogués al diari de sessions el comentari "ofensiu contra una institució de l'Estat". La presidenta hi ha accedit, i ha afegit que també s'esborraran "els insults al president".

Una escena més d'un debat en què Aitor Esteban ha tornat a insistir que el PNB no s'ha plantejat donar-li suport a Feijóo per la presència de Vox en l'equació: "Ens separa un abisme".

Alberto Núñez Feijóo ha arribat al Congrés rodejat del grup parlamentari del PP (EFE/ Fernando Villar)


Junts subratlla que el vot de Pujol ha estat un error

L'atzar ha volgut que el tercer diputat a qui li ha tocat anunciar en veu alta el seu vot hagi estat el socialista que, en la primera votació, li va passar el mateix que li ha passat avui a Eduard Pujol, i que Junts ha subratllat després del ple que ha estat un error. 

Herminio Sancho, aquest cop, ha dit clarament un no, provocant els aplaudiments de l'hemicicle.


El calendari ja està en marxa

Un cop confirmat que Feijóo no ha superat la segona votació, Armengol ho ha comunicat al rei, que ja ha convocat una nova ronda de consultes després de la qual, previsiblement, nomenarà Sánchez candidat a la investidura.

Si tampoc no prosperés una eventual investidura de Sánchez, se'n podrien celebrar d'altres -amb Feijóo, amb Sánchez o amb qualsevol candidat que sumés prou suports i fos designat per Felip VI- fins al 27 de novembre, quan venç el termini de dos mesos que es va posar en marxa dimecres.

Si s'arriba al 27 de novembre sense haver investit cap candidat, es procedirà a dissoldre les Corts -el Congrés dels Diputats i el Senat- i es convocaran eleccions, que serien el diumenge 14 de gener.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezAlberto Núñez FeijóoPSOEPPInvestiduraCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut