Junts veuria amb bons ulls la proposta sobre l'amnistia que li ha traslladat Sumar

Sumar presentarà el dictamen dels seus juristes sobre l'encaix d'una llei d'amnistia dimarts que ve a Barcelona, l'endemà que Junts el traslladi a la permanent del partit

Paula Florit GomilaActualitzat

Junts ja té sobre la taula la proposta d'amnistia de Sumar, elaborada per un grup d'experts --fins a una vintena-- i que analitza la viabilitat jurídica i política de la mesura, així com el seu contingut i abast. Una proposta que veuria amb bons ulls.

Tot i que el partit no ha entrat a valorar-ne públicament el contingut, ha emès un comunicat en què anuncia que Toni Comín, interlocutor en les negociacions d'aquest punt en el marc d'una eventual investidura de Sánchez, la presentarà a la permanent de Junts aquest dilluns

El partit, que ha rebut el document de la mà de Jaume Asens --que lidera les negociacions de Sumar amb el partit independentista--, es compromet a traslladar-los "de la manera més immediata possible les seves conclusions".

"El que hem de fer des de Junts és fer una anàlisi rigorosa i detallada, que farem de manera immediata", ha assegurat Toni Comín en declaracions a TV3. "El text té elements prou útils perquè considerem imprescindible compartir-ho amb la permanent", ha afegit.

Comín no ha volgut especificar a quins elements "útils" es referia: "Ens esperem a fer cap valoració política fins que la direcció de Junts hagi tingut l'opció d'estudiar-s'ho a fons."
 

Sumar presentarà l'informe a Barcelona dimarts que ve

L'endemà que Junts avaluï l'informe a la seva permanent, Sumar presentarà públicament la seva proposta a Barcelona, en un acte a l'Ateneu. Serà dimarts que ve, a les 19 del vespre, i hi intervindran el mateix Asens i la líder de Sumar i vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz.

També hi seran el catedràtic de Dret Penal Nicolás Garcia Rivas, un dels autors de l'informe i encarregat de presentar-lo, així com altres professors i catedràtics de Dret Constitucional, com són Joaquín Urias --que va ser lletrat al TC-- i Javier Pérez Royo; i la catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona, Merche García Arán.

En el seu comunicat, Junts diu que "agraeix a Sumar la seva implicació i interès en la voluntat d'arribar a un acord".
 

Bolaños: "És la proposta de Sumar"

El ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, s'ha referit a la proposta de Sumar quan li han preguntat els periodistes des de la delegació del govern a Catalunya, però ho ha volgut entrar a valorar-lo: "És un document que reflecteix la posició i l'anàlisi jurídica de Sumar. És respectable, però no és la posició del PSOE".

Bolaños, membre de la comissió negociadora del PSOE, ha augurat "setmanes intenses", que diu que entoma amb aquesta màxima: "Pas curt i vista llarga".

Félix Bolaños assegut en un sofà verd, de la Delegació del govern espanyol a Catalunya
Félix Bolaños, un dels negociadors del PSOE, ha estat aquest divendres a la delegació del govern espanyol a Catalunya (ACN/Maria Pratdesaba)

"Ho farem sempre en el marc de la Constitució", ha afegit Salvador Illa, preguntat també aquest divendres sobre el dictamen jurídic encarregat per Sumar.
 

Sense data per a la investidura

L'amnistia és la línia vermella dels independentistes per investir Pedro Sánchez. Aquest dijous, Junts va insistir que només contempla votar sí o votar no al candidat socialista; descarta així l'abstenció i desactiva qualsevol altra opció aritmètica. Com la que va plantejar Coalició Canària, que té una diputada i es va obrir a votar a favor de Sánchez perquè el sí de Junts deixés de ser necessari.

Malgrat que el debat d'investidura encara no té data, sembla que les coses avancen. En una entrevista aquest dimecres a TV3, Jaume Asens va descartar que la llei d'amnistia --o que en tingui els efectes-- es publiqui al BOE abans que Pedro Sánchez torni a ser investit president del govern espanyol: "És complicat, per no dir impossible, que tot el procés acabi abans que hi hagi investidura."

Malgrat tot, Asens ja va donar a entendre que no caldria esperar gaire."Anem a una investidura ràpida, la primera o la segona setmana de novembre", va dir. La data que tots tenen al cap és el 27 de novembre, que marca el límit per evitar una repetició electoral.

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPedro SánchezSumarAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut