Feijóo demana a Sánchez que el faci president dos anys i el PSOE ho rebutja frontalment

El PSOE respon que en cap cas votarà un govern de PP i Vox que "derogui les lleis progressistes"

RedaccióActualitzat

Alberto Núñez Feijóo ha proposat a Pedro Sánchez que faciliti la seva investidura per a una legislatura, en principi, de dos anys. Passat aquest temps, es comprometia a convocar eleccions. Així li ha transmès en la trobada que el líder del PP i el president espanyol en funcions han tingut aquest dimecres al Congrés.

Sánchez ha rebutjat la proposta. "Hem passat de voler derogar el sanchisme a pregar el sanchisme", ha dit la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, després de l'executiva del partit, posterior a la reunió. ha deixat clar que en cap cas votarà un govern de PP i Vox que "derogui les lleis progressistes".

Per als socialistes, amb la idea d'una investidura de dos anys, "el senyor Feijóo no vol salvar el país, vol salvar la pell", ha afegit, després d'acusar el PP de fer "crides al transfuguisme del partit socialista" per ser investit.

"Lamentablement, ja era sabut prèviament que al PSOE no li interessa una investidura entre partits constitucionalistes", ha afirmat abans Feijóo, reivindicant-se com a guanyador de les eleccions en una roda de premsa al Congrés després de la reunió amb què el líder del PP ha obert la ronda de contactes per buscar suports per a la seva investidura.

El PSOE ha reunió la comissió executiva després de la trobada de Sánchez amb Feijóo (PSOE)

Les propostes dels populars les han recollit en un document de 12 pàgines que han titulat "Acord per a la igualtat i el benestar de tots els espanyols" i que encapçalen amb una fotografia dels Pactes de La Moncloa durant la Transició, com a "exemple que ens guiï els pròxims anys", diu.

Plantegen un acord per "desactivar" els partits independentistes. "És incomprensible que menys del 6% de la població pugui condicionar la governabilitat de més del 90% de la població i pugui decidir les polítiques d'estat", ha dit Feijóo, que creu que l'"independentisme està envalentit".

Proposen compromisos com rebutjar "les sol·licituds de referèndum d'independència i d'amnistia", així com "defensar la integritat territorial de la Nació espanyola". Per al líder del PP, tenen "l'obligació" de "protegir l'estat d'aquestes exigències". 

També plantegen assolir sis pactes d'estat, que han anomenat així: de regeneració democràtica, per l'estat del benestar, pel sanejament econòmic, per a les famílies, un pacte nacional de l'aigua i un pacte territorial, que inclogui un nou model de finançament. De moment, ha dit Feijóo, "m'he trobat amb el no és no".

Feijóo ha comparegut al Congrés després de la reunió (ACN/Roger Pi de Cabanyes)

Sánchez proposa renovar el CGPJ

Per la seva banda, Sánchez ha proposat a Feijóo que, sigui qui sigui el president del govern espanyol elegit al Congrés, el PP i el PSOE "es comprometin formalment" que, abans del 31 de desembre d'aquest any, es renovi el Consell General del Poder Judicial, que segueix amb el mandat caducat. Tampoc s'han posat d'acord.

Per a Feijóo, només seria possible "garantint la independència del poder judicial". Per al PSOE, els populars incompleixen la Constitució i, abans d'oferir pactes, ha dit Alegría, haurien de començar per aquí. 

El candidat popular ha encetat amb Sánchez la ronda de contactes quan falten 28 dies perquè s'hagi de sotmetre a una investidura que tot apunta que serà fallida, si no hi ha un gir d'última hora que passaria per un improbable canvi de parer de Junts o del PNB.

De moment, l'únic moviment que ha pogut fer el líder del PP des que va rebre l'encàrrec del rei és intentar obrir converses amb els partits --tots excepte Bildu-- i amb els presidents autonòmics. Aquest dimecres a la tarda té previst parlar per telèfon amb Urkullu. 

Urkullu ha reiterat el cop de porta que va fer el PNB al PP tot just es va saber el resultat de les eleccions (Unanue / Europa Press)

 

Un clima de retrets

El PP i el PSOE xoquen fins i tot per la data del debat d'investidura, ja que des de Moncloa acusen Feijóo d'haver demanat un mes, mentre que el PP assegura que van demanar deu dies i que va ser la presidenta del Congrés qui va portar el debat a final de mes perquè la repetició electoral, si n'hi hagués, no coincidís amb les festes de Nadal.

Fonts de l'executiu retreuen que Feijóo estigui fent "maniobres de dilació" i estratègies de "farciment", com ara contactar amb els presidents autonòmics davant un mes que se li farà "llarg", sabent que no podrà aconseguir la investidura després del "sonor cop de porta" del PNB.


Qui negociarà amb els altres partits?

Feijóo només té previst, de moment, reunir-se amb Sánchez. Els contactes amb la resta de líders polítics els deixa per al grup parlamentari.

El PP no té pressa per tancar un calendari perquè sap que, amb tota probabilitat, en cap de les trobades aconseguirà els suports que li falten.

Pel que fa a les trobades que vol fer amb presidents autonòmics, a l'espera que es posicionin els també socialistes Emiliano García-Page (Castella-la Manxa) i María Chivite (Navarra), el líder del PP només conversarà amb els presidents del seu partit o amb socis com el president de les Canàries, Fernando Clavijo.

Paral·lelament, mentre el PP busca atreure els nacionalistes bascos i Junts, al Senat els populars han frenat la creació dels seus grups parlamentaris.

Argumenta que no veu clar el préstec de senadors del PSOE perquè aquests partits compleixin els requisits mínims. Han demanat un informe als lletrats i han anunciat que respectaran la decisió que prenguin.

ARXIVAT A:
PPPSOEPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut