Una trobada entre líders del PP i Vox al País Valencià

Els pactes de PP i Vox amenacen les polítiques d'Igualtat, que emboliquen l'acord a Extremadura

Els acords fan retrocedir la lluita contra la igualtat, però l'entesa s'encalla en territoris com Múrcia o Extremadura

RedaccióActualitzat

A mesura que es van concretant els acords entre el Partit Popular i Vox als ajuntaments i territoris com el País Valencià i les illes Balears, amb president del Parlament de l'extrema dreta, es veu com s'imposa una de les bases ideològiques de l'extrema dreta. Es tracta de rebaixar les polítiques d'igualtat i qüestionar la lluita contra la violència masclista, un procés que passa per la negació d'una realitat que, en canvi, les xifres retraten amb cruesa.

A tall d'exemple, BurgosCristina Ayala, del PP, és la primera alcaldessa de la ciutat. Ha estrenat el càrrec eliminant la regidoria d'Igualtat. L'ha substituït per la de Família.

Un canvi similar ja s'ha produït en altres ajuntaments com els de Valladolid, Ciudad Real, Toledo i Oriola, a Alacant. En tots, el Partit Popular ha pactat amb Vox. 

Altres punts de l'acord amb l'extrema dreta al País Valencià inclouen l'aprovació d'una llei integral de protecció a la família, mentre obvien la violència masclista i el problema estructural que suposa i recuperen el concepte de "violència intrafamiliar". 

Les expertes ja alerten del perill del desmantellament de la xarxa institucional contra la violència de gènere. Laia Rosich, directora general per l'erradicació de les violències masclistes de la Generalitat, ha explicat:

"Negar la violència masclista pot generar menys confiança en les dones a l'hora de demanar atenció. Esperem que a Catalunya no passi, però a la resta de comunitats pot ser un risc enorme."

Intress és una entitat que treballa amb comunitats autònomes governades pel PP amb el suport de Vox i ja ho han notat canvis en negatiu. 

Gemma Linares Molinas, coordinadora d'Igualtat i Gènere, remarca: "Quan surten recursos d'atenció es té molt poc en compte el criteri tècnic i es dona prioritat al criteri econòmic, que va a la baixa. Això vol dir que l'atenció a les dones acaba sent precària."  

Els feminicidis no s'aturen

Les dades són tossudes i mostren una situació alarmant. Aquest 2023 va començar amb un repunt de crims masclistes. Fins a mitjans de juny hi ha hagut a Espanya 22 feminicidis, 5 dels quals a Catalunya. 

Només en 5 casos hi havia una denúncia prèvia per part de les dones assassinades o l'entorn. Les expertes alerten precisament que és important presentar-les i que, si el sistema públic de protecció a les dones maltractades s'afebleix, més víctimes podrien renunciar a fer públic el seu cas.


Extremadura, l'excepció on el PP es planta davant de Vox

L'extrema dreta i els populars no estan igual de ben avinguts a tot arreu. A Extremadura, hi trobem l'altra cara de la moneda. La sorpresa ha estat que la candidata del PP a la presidència del govern extremeny, María Guardiola, s'ha plantat i ha trencat les negociacions amb Vox.

María Guardiola, líder del PP a Extremadura (Europa Press/Jorge Armestar)

Guardiola assumeix que probablement s'hauran de repetir les eleccions. Es nega a governar amb l'extrema dreta per, entre altres, negar la violència masclista. 

"No puc deixar entrar al govern els que neguen la violència masclista, els que estan deshumanitzant els immigrants ni els que despleguen una lona i llencen a la paperera la bandera LGTBI."

La dirigent es refereix a la pancarta que l'extrema dreta ha penjat al centre de Madrid de cara a les eleccions del 23-J. 

La pancarta que ha desplegat Vox a Madrid (EFE/Sergio Pérez)

Guardiola ha acaparat els focus en les últimes hores per la negativa de pactar amb Vox. Aquesta economista va ser elegida presidenta dels populars extremenys fa menys d'un any. 

La direcció del PP avala la decisió que ha pres i diu que Guardiola té les mans lliures per decidir què ha de fer al seu territori. També és una manera de demostrar que el partit no està lligat de mans i peus pels pactes amb l'extrema dreta.

El cas és que, a Extremadura, necessiten l'abstenció de Vox per superar el PSOE, que va guanyar les eleccions sense majoria absoluta. La presidència de l'Assemblea és per a la socialista Blanca Martín, elegida aquest dimarts amb el suport de Podem. Té 15 dies de marge per proposar un nom per a la presidència de la Junta d'Extremadura. 

I justament l'endemà del gir de guió pel fracàs de les negociacions entre PP i Vox, el president en funcions, el socialista Guillermo Fernández Vara, ha anunciat que es presentarà com a candidat a la investidura i ha demanat l'abstenció de la resta de partits perquè pugui governar la llista més votada. El baró socialista creu que la decisió del PP té com a objectiu desviar l'atenció pel pacte amb l'extrema dreta al País Valencià.


Feijóo, blanc de les crítiques

Justament, tot això passa mentre al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, li plouen les crítiques per haver justificat Carlos Flores, el líder de Vox al País Valencià condemnat per violència masclista contra la seva exdona. Feijóo va afirmar que Flores havia tingut un "divorci dur". La Moncloa ho ha aprofitat per carregar contra el líder del PP.

Aquest dijous, s'ha reunit amb feministes fins ara properes al PSOE. Entre elles, Amelia Valcárcel, una filòsofa que havia estat una socialista històrica. Contrària a la llei trans, ha demanat directament el vot per als populars. També s'ha trobat amb l'escriptora Mabel Lozano i la professora Montserrat Iglesias.

Els populars asseguren que Feijóo dona suport a les demandes del "feminisme clàssic", en una al·lusió al sector que s'autodenomina feminista i està en contra de la llei trans.  

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaPPVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut