La llei trans és una de les lleis estrelles del Ministeri d'Igualtat (Reuters/Henry Nicholls)

Les claus de la llei trans aprovada pel Congrés: autodeterminació de gènere als 16 anys

La llei elimina els requisits actuals d'haver-se d'hormonar durant dos anys i un informe mèdic per canviar el sexe al registre, i n'hi haurà prou amb la voluntat de la persona si és major de 16 anys

RedaccióActualitzat

La llei trans, que reconeix la voluntat de la persona com a únic requisit per fer el canvi de sexe al Registre Civil a partir dels 16 anys, s'ha aprovat definitivament aquest dijous al Congrés.

Juntament amb la llei de l'avortament, que ha de rebut la llum verda al mateix temps, és una de les lleis estrella del Ministeri d'Igualtat. Ja va passar pel Congrés, però la seva aprovació definitiva s'ha endarrerit perquè el Senat hi ha introduït dues esmenes tècniques que no afecten el punt principal: l'eliminació de l'hormonació obligatòria i les avaluacions psicològiques i mèdiques com a requisits per a aquelles persones que sol·licitin el canvi de sexe al registre.

La llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, que ha enfrontat els socis del govern espanyol --entre altres coses, perquè el PSOE volia introduir una autorització judicial perquè els menors de 16 anys puguin fer el canvi de sexe--, té aquestes claus:

Autodeterminació de gènere per a majors de 16 anys

Per canviar de sexe al Registre Civil, a partir dels 16 anys no serà obligatori presentar informes mèdics o psicològics que acreditin disfòria de gènere, ni tampoc estar en un procés d'hormonació o haver-se sotmès a operacions per modificar l'aparença.

Els menors d'entre 16 i 14 anys podran canviar el seu sexe al registre sempre que hi vagin acompanyats dels seus pares o tutors legals; als 12 i 13 anys necessitaran autorització judicial.

Els menors de 12 anys no podran canviar el seu sexe al registre, però sí el seu nom al DNI i sense intervenció de testimonis.

Ratificació en tres mesos

El canvi de sexe al Registre Civil es farà en dues fases. Primer se sol·licita amb un formulari i, en un termini de tres mesos, la persona interessada compareixerà per ratificar la decisió.

Prohibeix les teràpies de reconversió

Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l'orientació sexual de les persones, amb independència del consentiment que hi poguessin haver prestat o els seus representants legals.

Es deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, i per això elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis.

Maternitat i filiació

Les lesbianes, bisexuals i les persones trans amb capacitat de gestar tindran garantit l'accés a tècniques de reproducció assistida.

A més, les parelles de dones lesbianes i bisexuals podran inscriure els seus fills com a propis sense necessitat d'estar casades.

Les persones no binàries, fora de la llei

En la nova llei no es fa cap referència a les persones no binàries, amb una identitat de gènere que se situa fora de la classificació binària home/dona, tot i que s'hi van presentar dues esmenes per poder eliminar el marcador de sexe en la documentació i permetre una tercera casella. El PSOE, però, hi va votar en contra.

Bandera trans
Espanya és el setzè estat del món a reconèixer la lliure autodeterminació de gènere


Persones intersexuals

Es prohibeix la modificació genital de persones menors de 12 anys intersexuals, que ha desenvolupat de manera natural característiques físiques sexuals pròpies tant del sexe femení com del masculí, llevat dels casos en què les indicacions mèdiques ho exigeixin.

La modificació genital en persones intersexuals d'entre 12 i 16 anys només es permetrà si ho sol·licita el menor i si es considera que està capacitat per prendre aquesta decisió per la seva edat i maduresa.

El canvi de sexe no eximeix de responsabilitats

Els homes que canviïn el seu sexe no eludiran les condemnes per violència masclista, ja que es mantindran les obligacions jurídiques que qualsevol persona tingués abans de rectificar-ne el sexe.

Què passa amb els tractaments hormonals i quirúrgics?

Els tractaments hormonals i quirúrgics per a les persones trans, en ser una prestació sanitària, depenen de les comunitats autònomes. Per això, queden fora de la llei trans.

Quinze, entre elles Catalunya, han aprovat lleis que permeten canviar de nom i sexe als documents autonòmics, com la targeta sanitària, sense necessitat d'hormonació o informe de disfòria de gènere, ja que l'OMS va deixar de considerar la transsexualitat com a malaltia el 2018.

A casa nostra s'exigeix explícitament que els pares dels menors de 16 anys donin el seu consentiment abans que els fills iniciïn qualsevol tractament hormonal.

Educació sexual

El coneixement i respecte a la diversitat sexual, familiar i de gènere s'inclourà al currículum educatiu de totes les etapes, així com la formació del professorat en aquesta matèria.

També fomenta mesures d'acció positiva per al col·lectiu LGTBI en l'àmbit laboral, educatiu i sanitari, així com un règim d'infraccions davant d'actes de discriminació a persones LGTBI, amb sancions de fins a 150.000 euros per a casos molt greus.

Amb tot, Espanya es converteix en el setzè estat del món a reconèixer la lliure autodeterminació de gènere darrere de Dinamarca, Grècia, Irlanda, Luxemburg, Malta, l'Argentina, el Brasil o Colòmbia, entre d'altres.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut