Alguns dels cuiners de Disfrutar, durant el servei d'aquest dimecres al migdia, hores abans de la gala (ACN / Maria Pratdesaba)

El restaurant Disfrutar, de Barcelona, el segon millor del món i el millor d'Europa

La gala s'ha fet al Palau de les Arts de València, i també han rebut una distinció el barceloní Enigma, al número 82

RedaccióActualitzat

El restaurant Disfrutar, de Barcelona, s'ha coronat aquest dimarts com el segon millor del món i el millor d'Europa. El primer lloc del rànquing mundial se l'ha endut el restaurant Central, de Lima.

El Palau de les Arts de València ha acollit la gala en què s'ha donat a conèixer el llistat complet dels millors restaurants del món del 2023, segons l'organització del rànquing britànic World's 50 Best Restaurants.

El local que dirigeixen els excaps de cuina d'El Bulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas millora, doncs, la tercera posició que va obtenir en l'edició de l'any passat.

Els xefs Oriol Castro i Eduard Xatruch recollint el guardó (EFE/Manuel Bruque)

El madrileny Diverxo, de Dabiz Muñoz, guanya una posició i ha quedat tercer, just al davant de l'Asador Etxebarri, a Axpe, al País Basc, que guanya dues posicions respecte a l'any passat.

Es tracta del mateix rànquing que en diverses ocasions van encapçalar els també catalans El Bulli i El Celler de Can Roca. L'any passat, el guanyador de la màxima distinció va ser el danès Geranium, mentre que Disfrutar va quedar tercer en una gala celebrada a Londres.

El lloc número 20 d'aquest 2023 l'ocupa Quique Dacosta, de Dénia, al País Valencià. Al número 22 de la llista hi ha ElKano, de Getaria i al 31 el Mugaritz, de Sant Sebastià, tots dos al País Basc.

A la llista dels 100 millors restaurants del planeta també hi és el barceloní Enigma, d'Albert Adrià, que retorna al rànquing i ocupa el número 82.

L'establiment va tancar durant la pandèmia, el 2020, i va reobrir el 2022 amb un concepte a la carta de "menjar divertit" completament diferent. L'any 2023, el restaurant va tornar al seu format original de menú degustació.

Consulta aquí el rànquing dels 100 millors restaurants del món, en què també pots comprovar en quina posició va quedar cada restaurant l'any passat:



Més premis a València, Andalusia i el País Basc

Els premis també han situat al lloc 64 el restaurant Aponiente, situat a El Puerto de Santa Maria, Andalusia. Com recull l'organització, el cuiner Ángel León hi desenvolupa tècniques per convertir en comestible i dolç les parts del peix que es descartaven, per tal de recuperar l'entorn marí.

El número 81 hi ha l'Azurmendi, de Larrabetzu, al País Basc, on el cuiner Eneko Atxa ofereix menús que inclouen des de rosa i nèctar de l'horta fins a tonyina a la planxa amb minestra de verdures i reducció de peus de porc.

Al número de la llista 96 hi ha Ricard Camarena Restaurant, de València, que entra al rànquing per primera vegada. L'organització en destaca que el xef utilitza verdures de València i de l'entorn, sempre comptant amb l'arròs de l'albufera, "el lloc on es va inventar la paella".

Pel que fa als guardonats internacionals, destaquen el restaurant panameny Maito, l'equatorià Nuema i el peruà Mérito, que entren per primera vegada a la llista, també a la segona meitat.

Un altre guardó, el del millor sommelier, ha recaigut en Miguel Ángel Millán, del restaurant Diverxo.

Per què no hi ha El Celler de Can Roca?

L'any 2019, The World's 50 Best Restaurants va canviar de format i tots aquells restaurants que ja han estat alguna vegada número 1 ja no poden tornar a formar part del rànquing. Entren dins d'un nou programa batejat amb el nom "The Best of the Best", en reconeixement de la seva trajectòria i excel·lència.

Per tant, ni el restaurant gironí El Celler de Can Roca ni els que han encapçalat llista algun cop apareixeran més a la classificació.

Façana del restaurant El Celler de Can Roca, a Girona (ACN/Aleix Freixas)

Qui vota?

Més de 1.080 experts internacionals del sector de la restauració i gurmets viatgers que formen part l'Acadèmia The World's 50 Best Restaurants han votat la llista The World's 50 Best Restaurants 2023.

L'Acadèmia comprèn 27 regions diferents de tot el món, cadascuna de les quals té 40 membres, entre ells un president. Com a mínim un 25% dels membres canvien cada any, i es garanteix la paritat entre homes i dones.

Cada membre de l'Acadèmia vota entre 6 i 10 restaurants, en funció de la seva capacitat per viatjar internacionalment. Un màxim de 6 establiments es poden ubicar a la regió d'origen del votant.

Un dels plats del restaurant Disfrutar (ACN/Maria Pratdesaba)
ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut