El Gremi d'Hotels creu que el pla de desconfinament els aboca al "desastre"

Hotels, càmpings i allotjament turístics podran tornar a obrir a partir de l'11 de maig, però encara tenen dubtes sobre quins protocols sanitaris hauran de seguir

Actualitzat

A les portes de l'estiu, el sector turístic espera amb angoixa el moment de poder tornar a l'activitat després de la crisi del coronavirus. Hotels, apartaments turístics i càmpings ja saben que, segons el pla de desconfinament del govern espanyol, podran reprendre el funcionament quan s'entri en la fase 1. A partir d'aleshores, podran obrir, però hauran de mantenir precintades les zones comunes.

A partir del dia 11 de maig, amb la fase inicial de la desescalada, la imatge de càmpings i hotels, buits des de finals de març, podria començar a canviar. Des del sector celebren que s'hagi elaborat aquest pla, però són crítics per la incertesa sobre quins protocols sanitaris caldrà seguir.

El sector coincideix el sector, és que tan bon punt es pugui obrir i per tant s'aixequin els ERTO, la majoria hauran d'acomiadar treballadors perquè tindran menys clientela de l'habitual.

 

El Gremi d'Hotels creu que el pla els aboca "al desastre"

Segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, el pla de desconfinament del govern espanyol no resol alguns "aspectes essencials" per a la reactivació de l'activitat, com la petició d'ampliar les raons de força major aplicables als Expedients de Regulació d'Ocupació (ERTO) sis mesos després de la fi de l'estat d'alarma.

L'associació qualifica de "barbaritat" la possibilitat d'obrir els hotels en els termes plantejats perquè creu que els aboca al "desastre" econòmic i laboral:

"Mesures previstes en aquest pla, com ara no permetre els desplaçaments interprovincials o mantenir tancades les fronteres, provocaran que els establiments estiguin buits, derivant en una situació econòmica i laboral extremadament greu i insostenible, que no farà possible el manteniment de les plantilles de treballadors"

La Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) també ha expressat la seva "decepció" pel que consideren una la manca de respostes per al sector. Segons el seu president, Jorge Marichal, mentre hi hagi la restricció de mobilitat per províncies, simplement "no poden obrir":

"Amb aquest escenari és pràcticament impossible que reobrim els negocis sense anar directament des dels ERTO per força major als ERO o als concursos de creditors"

 

Dubtes entre els hotelers

A pocs dies de poder tornar a obrir els establiments, als hotels hi ha molt dubtes sobre com hauran d'actuar. A partir del pla de desescalada de La Moncloa, podran omplir totes les habitacions, però tancant els espais comuns. Això significa que ni el bar ni el menjador ni el gimnàs podran estar oberts.

Sí que estaran permeses les terrasses, amb l'aforament limitat al 30%. Per torns, s'hi podran servir els esmorzars i la resta d'àpats, si el temps ho permet.

 

Terrasses d'hotels i restaurants de Llafranc, dos dies abans de la declaració de l'estat d'alarma
Terrasses d'hotels i restaurants de Llafranc, dos dies abans de la declaració de l'estat d'alarma (ACN / Aleix Freixas)

 

Els hotels que no disposen de terrassa, com és el cas dels de la majoria que hi ha a les ciutats, es plantegen potenciar el servei d'habitacions. O fins i tot algun tipus de pícnic, com estudia el Grup Costa Brava Centre, com explica el seu gerent, Martí Sabaté:

"En els hotels més grans, això és molt complicat, perquè significaria tenir molta gent pel 'room', però també estem plantejant la idea d'una mena de pícnic"

El que no queda clar és si podran obrir piscines i jardins exteriors, encara que sigui amb menys aforament.

 

Els hotelers de les comarques de Girona també mostren preocupació perquè no han rebut cap protocol especial d'higiene. La directora de l'Hotel Ciutat de Girona, Ester Solé, reclama més informació sobre les mesures de seguretat tant per treballadors com per a clients: 

"Em diu que puc començar a obrir l'hotel amb les habitacions en la fase 1, que és el dia 11 de maig, però no em diu ni amb quin protocol ni quines mesures de seguretat tant per als meus treballadors com per al client que pugui venir"

 

 

Els càmpings reclamen més detalls

Una de les principals preocupacions del sector del càmping és l'obertura de fronteres, perquè molts dels campistes que arriben a Catalunya són estrangers.

 

 

El president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, assegura que amb el turisme intern no n'hi ha prou i que el turisme internacional és "clau":

"El nostre sector depèn molt del turisme internacional i aquest serà un element clau i, sobretot, demanem que es concreti. El turisme intern serà molt important, però no suficient"

 

El càmping Salatà de Roses, abans d'aturar l'activitat el mes de març
El càmping Salatà de Roses, abans d'aturar l'activitat el mes de març (ACN / Xavier Pi)

 

A la Costa Daurada, des de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme celebren que el pla de desescalada prevegi l'anomenada "nova normalitat" per a finals de juny, però demanen a les administracions que concretin quines ajudes destinaran al sector, en paraules del seu responsable institucional, Xavier Guardià: 

"No hi ha hagut cap administració encara que comenci a condonar algunes taxes, a condonar alguns pagaments d'impostos... i que, en tot cas, això sigui o percentualment o totalment"

Els càmpings també estan a l'expectativa de quina serà la reacció dels mercats. Consideren que si, per la por al contagi o la pèrdua de poder adquisitiu, els turistes no visiten Catalunya, això afectarà negativament les empreses turístiques i els llocs de treball que generen. 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut